Letni kino se vrača v mestno jedro

Naskov dvorec bo od 22. do 31. avgusta gostil letni kino Udarnik na prostem, v okviru katerega bo predvajanih pet mariborskih premierZavod Udarnik ob koncu poletja v mestno jedro po dolgih letih vrača posebno filmsko izkušnjo letnega kina, ki se bo odvijal v Naskovem dvorcu, po enkrat pa tudi v dvorani Udarnik in na Grajskem trgu od 22. do 31. avgusta. Na sporedu je dobršen del najnovejše in najbolj odmevne evropske in delno tudi svetovne filmske produkcije, med drugim kar pet mariborskih premier filmov Kuhinja z dušo, Sever, Težko je biti fin, Vampirska ljubezen in Vsi drugi.

Že od leta 2005, ko se je zadnjič zgodila projekcija na dvorišču mariborskega gradu, mesto ne premore več pristnega letnega kina v mestnem jedru, ki bi postregel s kakovostno filmsko izkušnjo na 35 milimetrskem traku. To se zdaj spreminja z desetdnevno selitvijo »udarniškega« filmskega programa na dvorišče prenovljenega Naskovega dvorca, ki nedvomno ponuja udobno in intimno atmosfero za oglede filmov pod odprtim nočnim nebom.
Spored Udarnika na prostem se bo začel s simpatično in z odlično glasbo podprto komedijo vedno bolj uspešnega turškega Nemca Fatiha Akina Kuhinja z dušo, osredotočen pa bo predvsem na aktualno skandinavsko produkcijo. Po kontroverznosti, šokantnosti, pa tudi vplivu na filmski svet tu prednjači Lars von Trier, ki je tudi z najnovejšim filmom Antikrist dvignil veliko prahu in bil tarča številnih kritik. Kot nalašč za ogled te estetsko dovršene in brutalno simbolične srhljivke je letni kino sredi mestnih streh in tesnih ulic; film bo na sporedu 23. avgusta.
Za Dancem pa veliko po nekonvencionalnosti in svojstvenem slogu ne zaostajajo tudi njegovi skandinavski kolegi. Tako nikakor ne gre spregledati tudi odpičene in skorajda že kultne črne komedije Roya Anderssona Ti, ki živiš, netipično zabavnega, snežnega »roadmovieja« Sever, Norvežana Runeja Denstada Langla, in temačno prelepe Vampirske ljubezni Tomasa Alfredsona, ki se uvršča med 250 najboljših filmov vseh časov na spletnem filmskem arhivu IMDb.
Medtem pa bo sobota, 28. avgusta obarvana v veliko bolj morsko-poletnih barvah in zvokih, saj bo Maribor obiskal potujoči surfer in filmar iz Nemčije Alex Recht, ki bo na Grajskem trgu poskrbel za edinstven »freestyle« filmski večer Korenine asfaltnih valov s filmoma na 16 milimetrskem filmskem traku. Vzdušje tihooceanskih plaž in sinjemodrega morja bosta pričarala kultna surferska dokumentarca The Endless Summer in Crystal Voyager, ki se ponašata z nepozabnimi posnetki in odlično glasbo od The Sandals in legedarnih Pink Floydov.