KUZLE

 

glasbeni dokumentarec, Slovenija; 2010; digitalni; 35 min

Režija: Matjaž Mrak, Robert Šabec
Produkcija: Friendly Production

 

Avtorja: Matjaž Mrak in Rabi Šabec
Direktor fotografije: Matjaž Mrak
Snemalec: Mirko Simić
Montaža: Matjaž Mrak
Grading: Jasna Hribernik
Sinhro: Dejan Savić
Organizacija: Tanja Cirman
Produkcija: Friendly Production 05-2010
Koprodukcija: ŠKUC
Sofinanciran: RS Ministrstvo za kulturo AV sklad (razpis 2009)
Občina Idrija

spletna stran: www.kuzle.si

TRAILER

 

Dokumentarec o znamenitih idrijskih punk prvoborcih, ki so kratki karieri navkljub pustili izredno močan pečat na sceni. Štirje nadobudni mladci, ki so se leta 1980 odločili poprijeti za inštrumente, so v dveh letih s kopico ognjevitih koncertov (od prvega v vlogi predskupine Buldožerjev do nastopa na legendarnem Novem rocku 1981) postali eni od ljubljencev novih zvokov željne mladine. Čeprav so – poleg neizdanih demo in koncertnih posnetkov – za sabo pustili le tri pesmi na kompilaciji Lepo je…, so jih odkrivale vedno nove punk generacije. Letos so končno izdali prvi album Še pomnite Kuzle, tovariši?, ki je ponovno zbudil širše zanimanje za njihove ostre zvoke in besede. Film skozi sproščen pogovor med člani benda in njihovimi sodobniki poskrbi za izjemno primeren in nazoren prikaz njihovega delovanja in vpliva.

 

Pred nami je v osnovi film o začetku osemdesetih in mestu Idrija, ki je takratni jugoslovanski pank sceni dalo vsaj dva močna benda, Kuzle in Šund. Gre za benda, ki sta Idrijo ponovno vpisala na glasbeni zemljevid. Idrija je dejansko postala Kuzlograd in Kuzlograd je postal Idrija. Avtorja poskušata preseči enoznačno obravnavanje panka, kot bolj ali manj svojevrstnega glasbenega fenomena. Tako dokumentarni film Kuzle gledalcu ponuja več, kot zgolj zgodbo o svojevrstnem pank bendu in se dotakne vprašanja bistvenih elementov panka kot takega, ki je prinesel svojstveno svežino na področju glasbe, hkrati pa ponujal tudi možnost kritičnega pogleda, refleksijo družbeno- politične situacije in obstoječih vrednot.

Prav komad Vahid je bil tisti, s katerim so Kuzle, kot prve pri nas jasno in domala vizionarsko ubesedile prihajajoči val nacionalne mržnje, ki je desetletje kasneje botrovala razpadu Jugoslavije. Podobno bi lahko zapisali o komadu Če se rodiš Cigan. V nizu tovrstnih komadov se torej upravičeno zastavlja vprašanje ali lahko pank obravnavamo zgolj kot glasbo, ali pa je pank določene vrste sociološki fenomen, ki je tako ali drugače posegal in posegel na nivo političnega? Zastavlja si vprašanja o panku kot širšem, sociološkem fenomenu. Na vprašanja te vrste poskušajo med ostalimi odgovoriti dr. Grega Tomc, Igor Vidmar in Jani Kovačič.