Circus Fantasticus

Udarnik bo med 25. februarjem in 2. marcem gostil dolgo pričakovani tretji celovečerec Janeza Burgerja, ki govori o vojni skozi sijajen preplet podobe in zvoka ter povsem brez besed. Najboljši film 13. Festivala slovenskega filma je dobitnik šestih vesen in Kodakove nagrade za najboljšo fotografijo.


ZARADI IZJEMNEGA ZANIMANJA in na žalost odpovedi filma Damjanova soba od 22. do 27. marca pripravljamo DODATNE PROJEKCIJE filma:

torek, 22. marca ob 20. uri

sreda, 23. marca ob 20.uri

sobota, 26. marca ob 20. uri

nedelja, 27. marca ob 20. uri

 


»Film Circus Fantasticus prepleta surovi naturalizem z magično poetiko in nam tako odpira popolnoma nov pogled na vojno. /…/ Prizori s tankom in trupli na peščeni obali zanesljivo sodijo v antologijo slovenskega filma.«
Žirija 13. Festivala slovenskega filma


Circus Fantasticus

Slovenija/Irska/Finska/Švedska, 2010, 35 mm, barvni, 74 min

 

režija in scenarij Janez Burger

igrajo Leon Lučev, Pauliina Räsänen, Ravil Sultanov, Rene Bazinet, Daniel Rovai, Marjuta Slamič, Luna Mijović Zimić
fotografija Diviš Marek
montaža Miloš Kalusek
glasba Drago Ivanuša
zvok Robert Flanagan, Daniel Birch
scenografija Vasja Kokelj
kostumografija Alan Hranitelj
maska Alenka Nahtigal
producenti Jožko Rutar, Petra Bašin, Morgan Bushe
koproducenti Petri Rossi, Fredrik Zander, Tomas Eskilsson
produkcija Staragara, Fastnet Films
koprodukcija Cine Works, RTV Slovenija, The Chimney Pot, Film I Väst
sofinacirali Filmski sklad RS, Viba Film, Irish Film Board, Eurimages, Finnish Film Foundation, Media, YLE

festivali, nagrade
13. Festival slovenskega filma (vesne za najboljši igrani film, režijo (Janez Burger), stransko vlogo (Ravil Sultanov), masko (Alenka Nahtigal), ton (Robert Flanagan), glasbo (Drago Ivanuša) in Kodakova nagrada za najboljšo fotografijo (Diviš Marek)). Mednarodna premiera na mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu 2011.

 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=umtPLSvaBik]

 

Moški ostane sam z otrokoma v napol porušeni hiši sredi osamljene planjave. Ženo mu je ravnokar ubila granata v vojaškem spopadu. Pričakuje nov napad. Namesto tega se pri hiši ustavi potujoča karavana cirkusa Fantasticus. S sabo pripeljejo umirajočega šefa cirkusa. Ali se lahko v pokrajini vojne in smrti zgodi tudi nekaj lepega? Se lahko življenje premakne naprej? Je mogoče spoznanje, da smrt ne obstaja?
»Ko sem se rodil v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, se je zdelo, da so bile temne sile zla poražene v času druge svetovne vojne in bomo živeli v bratstvu, enotnosti in miru do konca svojih dni. Kar je ostalo od vsega tega, so samo lepi spomini na otroštvo. Ko razmišljamo o tem, kako je človeštvo živelo zadnjih nekaj tisoč let, ne dobimo vtisa, da je živelo v miru, ki so ga občasno prekinile vojne. Živelo je v vojni z občasnimi premirji. Za dokaz je treba samo vključiti televizijo. Vojna spreminja svojo obliko, vendar pa to ne pomeni, da ni sestavni del človeške narave in kot taka del okolja, v katerem živimo. Bilo bi iluzorno misliti, da se bo to dejstvo bistveno spremenilo v naslednjih nekaj stoletjih. Circus Fantasticus obravnava vprašanje, kako preživeti v takem okolju. Dogaja se v vojni, ki ni vezana ne na prostor in ne na čas. Lahko bi se dogajal pred stotimi leti ali tri tisoč let v prihodnosti. Ljudje v tem filmu ne govorijo, kar pa ne pomeni, da je to nemi film. Besede v vojni ne veljajo nič. Če bi veljale, ne bi bilo vojn. Circus Fantasticus je film občutij, atmosfer, senzibilnosti, nadrealnosti. Film, ki govori o tem, kar ne more biti izraženo z besedami.«
Janez Burger, režiser in scenaristJanez Burger (rojen leta 1965 v Kranju), režiser in scenarist, študira na Ekonomski fakulteti v   Ljubljani in na FAMU v Pragi, kjer leta 1996 diplomira iz filmske in televizijske režije. Med  drugim režira celovečerna igrana filma V leru (1999) in Ruševine (2004). Circus Fantasticus je njegov tretji celovečerni film. Živi v Ljubljani.