Sprehod po Parku?

Tokrat imamo za vas v okviru Kinokluba pripravljeno prav posebno filmsko poslastico v kar treh delih. V nedeljo 13. februarja ob 18. uri začenjamo s prvim filmom v maščevalnem trojčku južnokorejskega filmskega mojstra Chan-wook Parka, z boleče tihim in kričeče nasilnim Usmiljenjem za gospoda Maščevalca, v krvavordečem znamenju maščevanja pa bosta tudi sledeči nedelji, ko si bomo najprej ogledali izjemnega Starega, nato pa še brutalno lepo Usmiljenje za gospo Maščevalko.

 

Medtem ko se neprikrito nasilje po navadi obravnava kot priročno orodje za odvračanje gledalčeve pozornosti od pomanjkanja zgodbe v filmu, pa vznemirljivo brutalni, a hkrati boleče realni filmi korejskega režiserja Chan-wook Parka popolnoma zavračajo to hipotezo. Njegove filmske mojstrovine gledalca potegnejo vase, ga šokirajo, v naslednjem trenutku nasmejijo in razveselijo, odvrnejo in neverjetno pritegnejo. Park brez zadržkov in izjemno kreativno s svojimi nasilnimi prizori slika brutalno realnost vsakdana, bridke življenjske izkušnje in ledeno hladno odtujenost modernega človeka. Njegove krvave filmske podobe se kot neusmiljene slike propadajoče kapitalistične družbe spremenijo v svoje popolno nasprotje in se v zgodovino sodobne kinematografije vpisujejo kot virtuozne stvaritve sedme umetnosti in neustavljiv glasnik neverjetnega vzpona azijskega, predvsem južnokorejskega filmskega ustvarjanja v novem tisočletju.

Med študijem filozofije na seulski univerzi Sogang je Park objavljal številne članke o sodobni kinematografiji ter ustanovil kinematografsko društvo. Čeprav je nameraval biti umetniški kritik, se je po ogledu Hitchcockove Vrtoglavice želel preizkusiti tudi kot filmski ustvarjalec. Prvi filmi niso bili uspešni in moral se je preživljati s pisanjem filmskih kritik, a na prelomu tisočletja se je tudi njegova filmarska kariera začela razvijati  vrtoglavo hitro. Mojstrska filmska analiza odnosov med Severno in Južno Korejo Joint Security Area (Gongdong gyeongbi guyeok JSA), s katero smo začeli letošnjo sezono Kino Kluba, mu je prinesla odlične filmske kritike, zmago na nacionalnem filmskem festivalu in nominacijo za zlatega medveda, izjemen komercialen uspeh ter posledično veliko mero umetniške svobode.

Sledila je dihjemajoča, kultna, mojstrska in na seznamu vsakega pravega filmofila nepogrešljiva trilogija maščevanja, ki ga je dokončno ponesla v vrh svetovne kinematografije; in prav to vam bomo prikazali v naslednjih treh nedeljah. Z Gospodom Maščevalcem (Boksuneun naui geot) je Park po Južni Koreji najprej z zmago na filmskem festivalu Fant-asia osvojil Azijo, ob tem pa osvojil še žirijo filadelfijskega filmskega festivala, med velikane svetovnega filma pa se je prebil z mojstrovino Stari (Oldeuboi). Briljatni triler, ki v tem žanru in širše že zdaj nesporno velja za enega največjih dosežkov filmske umetnosti, si je prislužil tudi eno od najpomembnejših festivalskih priznanj na svetu – Veliko nagrado žirije Canneskega filmskega festivala. Skupno je film pobral kar 17 nagrad in 10 nominacij po vsem svetu in ga tako seznanil tudi z globalnim občinstvom, ki mu je z redkimi izjemami brez oklevanja priznalo filmsko mojstrstvo. Ko je s prelepo in brutalno Gospo Maščevalko (Chinjeolhan geumjassi) osvojil še Italijane, v Benetkah si je prislužil nominacijo za zlatega leva in dobil dve nagradi, se je bezpogojno vpisal med žive filmske legende.

Filmografija in še več o avtorju

 

Program:

 

Nedelja, 13. februar ob 18. uri

Boksuneun naui geot (Sympathy for Mr. Vengeance)

igrani, Južna Koreja, 2002, 129`

režija Park Chan-wook

scenarij Mu-yeong Lee, Chan-wook Park in ostali

igrajo Kang-ho Song, Ha-kyun Shin, Doona Bae in ostali

prikolica ; IMDb

* podnaslovljeno v angleščini

 

 

Nedelja, 20. februar ob 18. uri


Oldeuboi (Oldboy)

igrani, Južna Koreja, 2003, 120`

režija Park Chan-wook

scenarij Garon Tsuchiya, Nobuaki Minegishi in ostali

igrajo Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeong Kang in ostali

prikolica ; IMDb

* podnaslovljeno v slovenščini

 


Nedelja, 27. februar ob 18. uri


Chinjeolhan geumjassi (Lady Vengeance)

igrani, Južna Koreja, 2005, 112`

režija Park Chan-wook

scenarij Chan-wook Park, Seo-Gyeong Jeong

igrajo Yeong-ae Lee, Min-sik Choi, Tony Barry in ostali

prikolica ; IMDb

* podnaslovljeno v slovenščini

 

Samo za člane Kinokluba. Prijavite se na zavod.udarnik@gmail.com.