Peterka: leto odločitve

Kino Udarnik bo konec tega tedna v petek in soboto ob 18. uri ob letalnem spektaklu v Planici reprizno predvajal dokumentarni film Peterka: leto odločitve o Primožu Peterki, ki je pretekli teden ravno zaključil tudi svojo izjemno bogato športno kariero. Nenamerno, ampak v ravno pravem času, lahko našemu velikemu šampionu Primožu posvetimo film, ki predstavlja živ filmski spomenik o svetlih in temnih plateh športne slave in o športni ter človeški plati velike zvezde zimskega športa. Primož, ob tem ti tudi v nadaljnjem življenju želimo veliko uspehov in da boš tudi brez smučk letel tako daleč … :)

 

Peterka: leto odločitve

dokumentarna drama, Slovenija, 2002, 120 min

nastopajo: Primož Peterka, Renata Bohinc, Matjaž Zupan, Robert Kranjec, Uroš Peterka
avtor: Vlado Škafar
producent: Dimitrij Gračner
izvršna producentka: Petra Vidmar
direktor fotografije in glavni filmski snemalec: Aleš Belak
obdelava zvoka: Julij Zornik

 

 

 

 

Festivali in nagrade

* ČASTNA OMEMBA – 22. mednarodni festival športnih filmov in televizijskih oddaj, Milano, Italija

* 6. Festival slovenskega filma, Celje (2004)
* 26th Cinema du Reel film festival, Paris, France (2004)
* World Film Festival of Bangkok, Bangkok, Thailand (2004)
* Sarajevo IFF, BIH (2004)
* Crossing Europe Film festival, Linz, Austria (2004)
* Torn curtain festival, Rome, Italy (2004)
* 22. mednarodni festival športnih filmov in televizijskih oddaj, Milano, Italija (2004)
* Festival of Central and Eastern Europe Films, Budapest, Hungary (2004)

Film spremlja eno leto življenja Primoža Peterke, enega največjih slovenskih šampionov in idolov, dvakratnega zmagovalca svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih. V letu, ki je pred mladega športnika postavilo toliko odločilnih trenutkov – poskus ponovne uveljavitve v športu, rojstvo otroka, oblikovanje novega doma… – sledimo njegovim dejavnostim, razmišljanjem in čustvovanjem tako v športnem kot tudi v zasebnem življenju, pa tudi razmišljanjem in čustvovanjem njegovih najbližjih.

Zgodba filma se začne tistega lepega majskega dne 2001, ko se je ob jagodah in češnjah za trenutek zdelo, da je vse mogoče. Jasna je postala mesto želja, na koncu pa se je izkazala za veliko več kot slikovito letovišče ob vznožju Alp – postala je preročišce ene tistih neverjetnih športnih in življenjskih zgodb. Primož Peterka je v tem letu dosegel vse, o čemer je sploh smel sanjati. Dobil je otroka, ustvaril si je družino, vrnil se je med najboljše smučarske skakalce na svetu in za nameček osvojil še olimpijsko kolajno, ki se mu je pred štirimi leti v Naganu, ko se je zdel skoraj nepremagljiv, tako nesrečno izmuznila. Tako je to v športu, tako je to v življenju – s Primoževimi znanimi besedami: “To ne morš verjet!”