Noč raziskovalcev danes v Udarniku

Ste za požirek filozofskega koktajla družbe, umetnosti in znanosti? »Barmani« Zavoda Udarnik in člani društva za razvoj humanistike Zofijini ljubimci za vas pripravljajo čutnosti in skrivnosti poln večer.

Danes ob 16. uri boste deležni eksperimentalno-performativnega predavanja z naslovom “Umetnost in znanost”, ob 18.00 uri pa bo sledila projekcija dokumentarnega filma “News War – What’s Happening to the News”. Dr. Boris Vezjak, predavatelj filozofije na Filozofski fakulteti UM, bo ob 19.30 v predavanju z naslovom Manipulativnost medijev  na svežih slovenskih primerih pojasnil ta pojav. Od 21. ure naprej se boste lahko sprostili v klubsko-raziskovalnem večeru z zvokom in sliko ter preverili, ali Zofija premore dovolj ljubezni tudi za vas.

PROGRAM

16:00 eksperimentalno-performativno predavanje in prostorska postavitev “umetnost in znanost”

18:00 News War – What’s Happening to the News
2007 //  ZDA // dokumentarni film // režija: Raney Aronson, Micah Fink; dolžina: 80′; angleščina/slovenski podnapisi.

Pogledali si bomo četrti del posebne serije News War, kjer novinarji ameriške oddaje »Fontline« preučujejo kako se politične, kulturne, pravne in gospodarske sile spopadajo z današnjimi mediji in kako so se le-ti odzvali na spremembe.

19:30 dr. Boris Vezjak – Manipulativnost medijev; predavanje; dolžina 30 min
V predavanju z naslovom Manipulativnost medijev nam bo dr. Boris Vezjak, predavatelj filozofije na Filozofski fakulteti v Mariboru, pojasnil razdelitev manipulativnosti medijev na dva sklopa: angažirano manipulativnost medijev samih in manipulacijo z mediji s strani drugih, npr. politikov. Pod drobnogled bo vzeta zloraba medijev, predvsem njen učinek nižanja rabe razuma in nivojev državljanske racionalnosti. V predstavitvi bodo ilustrativno navedeni še sveži slovenski primeri.

21:00 klubsko-raziskovalno-znanstveni zakljucek z zvokom in sliko

PREDSTAVITEV ORGANIZATORJEV:

Z ustanovitvijo Zavoda Udarnik je v jadra mariborske kulturne scene zapihal svež veter, nekdaj veličastna, kasneje propadajoča kinodvorana Udarnik pa je dobila novo podobo in še boljšo vsebino. Zavod s svojim delom pomaga osvobajati kreativno energijo in ustvarjalnim posameznikom v simbolu mestnega jedra daje prostor za izražanje svojih del in idej.

Zofijini ljubimci so ljubitelji modrosti, ki že od leta 1996 s svojim razmišljanjem krepijo razvoj humanistike v mestu Maribor ter opozarjajo na pasti mentalne stihije. Številna predavanja, okrogle mize in redna tedenska oddaja na radiu MARŠ so le del tega poslanstva.

VEČ O PROJEKTU: http://www.nocraziskovalcev.si/