Oktobrski preddogodki: MFRU & KibliX

Festivala MFRU in Kiblix se s skupno festivalsko platformo predstavljata tudi letos. S predfestivalskimi dogodki želimo občinstvu približati polje intermedijske in računalnisške umetnosti in na ta način najaviti letošnje festivalsko dogajanje med 18. in 26. novembrom 2011.

Program:

Četrtek, 13.10.2011 ob 21.uri – kino Udarnik – vstop prost

Herman Kolgen: Prah (Dust)

(avdio vizualni nastop v Živo) (MFRU)

Performens, ki ga je navdihnila fotografija, raziskuje spremembe agregatnih stanj. Gre za lebdenje pigmentov okrog magnetnega polja in oblikovanje naključnih vlaknastih mrež, ki tvorijo sestavljene, hipnotične objekte. Delci prahu učinkujejo opojno, video površina pa deluje kot avtentično zbirališče rentgenskih žarkov. Pred in po dogodku nas bosta s svojimi eklektičnimi seti zabavala Vinilijina rezidenta – Kozmonaut in Who.

Četrtek, 20.10.2011 ob 20. uri – Naskov dvorec – vstop prost

Nič Se Ne Giblje Brez Inženirjev Mehanike (Nothing Moves Without Mechanical Engineers)

Ples: Shimrit Golan, glasba: Moon Young Ha, video: Ana Pečar, čelistka: Ana Kramer.

Avtorji različnih izraznih medijev ter raznoterih kulturnih ozadij iščejo nov jezik med-medijske komunikacije, pri čemer jim računalniška koda služi kot eno izmed pomagal. Tematsko se navezujejo na opazovanje ter vizualno analizo gibanja različnih teles in materialov.

Izvršna producentka: Nina Jeza Produkcija: Zavod uho;oko:, Mednarodni festival računalniških umetnosti, Maribor EPK2012

Petek, 21.10.2011 ob 20. uri – Kibla – vstop prost

Otvoritev razstave Mobile Institute: Capsule Project 2011-2012 (do 2.11.2011)

Capsule Project umetniške skupine Mobile Institute je mednarodni projekt, v katerem umetniki v sodelovanju s kulturnimi ustanovami, kolektivi, posamezniki, podjetji … ustvarjajo poseben sistem za kroženje umetniških del in njihovo razširjanje. Prva serija »kapsul« gosti dela belgijskih in francoskih umetnikov. Mobile Institute razvija drugo serijo z deli kitajskih umetnikov v sodelovanju z Organhaus, zavodom, s katerim so organizirali projekt »Dam Gorgeous«, site specific projekt v Chongqingu na Kitajskem.

Petek, 4.11. 2011 ob 20.uri – Kibla – vstop prost

Gordon Monahan: Theremin Pendulum in Speaker Swinging (performens in instalacija) (do 15.11.2011)

Dela Gordona Monahana za klavir, zvočnike, video, kinetične skulpture in računalniško krmiljena zvočna okolja spajajo in povezujejo različne žanre od avantgardne koncertne glasbe do večmedijskih instalacij in zvočne umetnosti. Kot skladatelj in umetnik zvoka jukstapozira kvantitativne in kvalitativne ravni naravnih akustičnih pojavov z elementi medijske tehnologije, okolja, arhitekture, popularne kulture in nastopov v živo. Antena theremina kot kaotično nihalo in zibajoči se zvočniki kot samostojen elektronski instrument.

Četrtek, 27. 10. 2011 ob 20. uri – Naskov dvorec – vstop prost

Cirkulacija 2: akcija URBI et ORBI (v vašem mestu, ko pade noč)

Akcija Urbi et Orbi bo uverturni predformens agensov Cirkulacije 2 z laserskimi in video projektorji ter ustreznim zvočnim komplementom. Ljubljanska iniciativa, ki izdeluje svoja produkcijska sredstva v nekdanji tovarni Rog, jih bo nekaj predstavila že sedaj, kasneje pa v polnoštevilčni zasedbi v času festivala MFRU, ko bodo večerne akcije potekale cel razlomljeni teden (18. do 23. november 2011). Globoko v svojih koreninah imajo akcije Cirkulacije 2 avant- gardistično, raziskovalno, eksperimentalno, neponavljalno, abstraktno, socialno in civilnodružbeno noto. Veliko not…