Filmske klasike in klubske novosti

Kino Udarnik, Ambasada Slovenske kinoteke bo prihajajoči dve soboti posvetil enemu ključnih ameriških filmskih režiserjev Stanleyu Kubricku, ki je s svojimi mojstrovinami neizbrisno zaznamoval svet filma v drugi polovici 20. stoletja. Na sporedu bosta dve črno-beli klasiki iz njegovega zgodnejšega obdobja: Ubijanje (The Killing) to soboto ob 19. uri in Steze slave (Paths of Glory) naslednjo soboto ob 20. uri. Kot dodatni program se bo po drugem filmu predstavila še ena klubska novost, dogodek Safari, ki ga je pred dobrim mesecem dni v Ljubljani na Metelkovi prvič predstavil N’toko z ekipo DJ-jev in VJ-jev.

Kubrick je eden najpomembnejših režiserjev 20. stoletja, ki mu je kot enemu izmed redkih s filmi uspelo v kina pritegniti množice oboževalcev, pri tem pa vedno skrbeti tudi za izjemno umetniško vrednost, tehnično dovršenost in skorajda že perfekcionistično dodelanost svojih stvaritev. Njegove največje klasike so Široko zaprte oči, Sijanje, Spartak, Odiseja v vesolje, Steze slave, Dr. Strangelove in Peklenska pomaranča, kot filmsko veličino in vzornika pa so ga priznali številni filmski ustvarjalci in kritiki.

Film Ubijanje iz leta 1956 sicer v svojem času ni doživel takšnega uspeha kot njegovi kasnejši filmi, a si je medtem med filmofili pridobil kultni status kot ena najpomembnejših film noir kriminalk vseh časov. Avtor je v njem že razvil zelo prefinjeno delo s kamero, predvsem pa izstopajo za Kubricka značilni zelo dodelani in izstopajoči glavni liki ter izjemna zgodba.  V filmu blestita takrat eden najbolj vročih akcijskih zvezdnikov Sterling Hayden, ki je osem let kasneje izjemno zaigral tudi generala Ripperja v Dr. Strangelovu, in Marie Windsor.

###########################

Film Steze slave pa je Kubricka dejansko ponesel na stezo slave. Gre za prvo njegovo res veliko mojstrovino, ki ga je tako pri kritikih kot pri občinstvu zapisala med najboljše režiserje tistega časa. Vse prvine filma so na vrhunski ravni, še posebej močna pa je etična komponenta, ki v brutalnem ozračju bojev in rovov prve svetovne vojne še posebej pride do izraza. Izjemno plodno sodelovanje s Kirkom Douglasom, je tega zvezdnika tako navdušilo, da je Kubricka povabil k režiji zgodovinskega spektakla Spartak.

###########################

Udarnik ob tem naslednjo soboto po filmu Steze slave ob 22. uri ponuja tudi bogat dodaten program, ki v Maribor prinaša zanimivo klubsko novost Safari, ki je pred kratkim vzniknila na Metelkovi v Ljubljani. Gre za projekt treh DJ-jev: enega najbolj odmevnih raperjev in DJ-jev zadnjega leta N’toka ter njegovih kolegov Zane in PlankTona. Njihovo vodilo je: »Rolamo glasbo, ki bi je v klubih želeli slišati več,« kar v praksi pomeni novo, svežo produkcijo in hkrati več plesnih ritmov iz zvrsti, kot so house, breakbeat, hip hop, elektro in tehno. Osrednji dogodek večera bo nastop v živo Beatmyth z N’tokom na vokalih in DJ-jema PlankTonom ter Mikom Preetersom. Za vizualno podobo večera bo poskrbel Koala.

###########################