TUAREGI: iztrebitev še ene starodavne kulture

Zavod Udarnik in KD Josipine Turnograjske Vas prihajajočo nedeljo, 19. februarja ob 19. uri, vabita na humanitarni večer, ki bo v znamenju predavanju Dr. Mire Delavec z naslovom TUAREGI: izstrebite še ene starodavne kulture. Namen večera je seznanitev z aktualnimi problemi v saharskem predelu Afrike: naravnimi katastrofami, problemi uranovih skladišč, številnimi sirotami, vojno v Libiji in njenimi posledicami… Dr. Delavec bo ob tem ponudila tudi kritični pogled na dogodke preko lastnih izkušenj in življenja med Tuaregi odkar se je  začela vojna, ki dobiva nove in nove razsežnosti na območju celotne regije, v kateri so postali najbolj zapostavljeni in prizadeti prav Tuaregi ter njihove tisočletna kultura.

Tuaregi so berbersko ljudstvo, ki poseljuje Saharski del Zahodne Afrike, med drugim tudi del Libije.  So zelo posebno ljudstvo, ki živi v sožitju z naravo v zelo skromnih in krutih puščavskih razmerah. Že od nekdaj so zatirani s strani Arabcev in v Libiji veljajo za manj vredno ljudstvo. Na svoje težave največ opozarjajo skozi glasbo in ples, saj zaradi zatiranja nimajo nobenih političnih pravic in drugače ne morejo govoriti o krivicah, ki se jim dogajajo. Po svoji kulturi se močno razlikujejo od Arabcev, zanimivo je, da so zelo spoštljivi do žensk, ob ločitvi ženska dobi hišo, otroke in drobnico, če slučajno mož udari ženo, imajo njeni brati ali oče pravico, da ga pretepejo. Od Arabcev se razlikujejo tudi po videzu, saj so veliko temnejši in so že skoraj popolnoma črni. Največja razlika pa je prav gotovo njihova življenjska filozofija, saj se ne ozirajo v preteklost in ne gledajo v  prihodnost, ampak živijo samo za danes, zelo so spoštljivi do sočlovkea in imajo radi vse prijatelje, sosede in sorodnike, kar jim tudi povedo in pokažejo. Njihova glavno vodilo pa je, da cenijo življenje, poveličujejo ljubezen in se ne bojijo smrti.

Predavateljica že dolgo let potuje v Libijo in pomaga temu nesrečnemu ljudstvu. Z njihovo preprostostjo in veseljem do življenja, so jo popolnoma prevzeli, zato vsako minutko svojega prostega časa nameni temu, da jim pomaga. Ker nimajo urejenega zdravstva, jim nosi zdravila, pomaga jim tudi s hrano in vodo, saj kruto puščavsko okolje ne prinaša dovolj sredstev za preživtje. Njen glaven namen pa je pomagati tamkajšnim otrokom, veliko je namreč sirot, ki so poleg prikrajšanosti za starševsko ljibezen, velikokrat podvrženi tudi lakoti, bolezni, itd.

Dr. Mira Delavec, samostojna humanitarna delavka, pisateljica, ambasadorska Tuaregov in njihove kulture ter učiteljica bo govorila o lastni izkušnji med Tuaregi v času vojne v Libiji in nemirih v Nigru in Alžiriji, od koder se je vrnila pred kratkim. Spregovorila bo o temah, o katerih ne poročajo mediji (npr. načrtnem iztrebljanju Tuaregov, lakoti itd.) in bi se jih morali bolj zavedati, saj posredno zadevajo tudi nas.

Večer bo obogaten s tradicionalnim tuareškim plesom.

Vstopnina 5€ je namenjena nakupu ZDRAVIL IN HRANE ZA OTROKE TAUREGOV  (ZLASTI SIROTE) V SAHARSKEM PREDELU AFRIKE, kamor se bo Mira v kratkem ponovno odpravila in jim to pomoč predala osebno.