UDARNIK programske novice in novosti

Ekipa Zavoda Udarnik Vas pozdravlja v nov, filmskih užitkov poln teden

Ure do večnosti

Kino Udarnik je za tokratni Roza kino, v četrtek (23. 2.) ob 20. uri, v sodelovanju z društvom Lingsium pripravil izjemno dramo Ure do večnosti, v kateri blestijo Nicole Kidman, ki je za vlogo Virginie Wolf prejela tudi oskarja, Meryl Streep in Juliane Moore. V filmu se srečamo s tremi generacijami žensk, ki se kot homoseksualke ali biseksualke soočajo z lastno seksualnostjo v različnih obdobjih 20. stoletja. Za lika Virginie Woolf in Laure Brown avtor knjige (po kateri je film posnet) v enem intervjuju sam pravi, da bi bili v današnjem času verjetno obe odkriti lezbijki, kar je bilo za časa njunega življenja nemogoče.

######

Ilegalna imigracija po Finsko

V petek ob 20. uri je na vrsti tudi nova Petkova premiera s filmom finskega režiserja Akija Kaurismakija. V svoji zadnji filmski bravuri, proletarski pravljici Le Havre, se velikan finske kinematografije spogleduje s trenutno zelo aktualno evropsko temo: ilegalno imigracijo. Pri tem ohrani vso specifičnost svojega absurdno-komičnega sloga, svoje igralske muze in celo njihove like, s čimer si je prislužil novo nominacijo za cannsko Zlato filmo, nagrado FIPRESCI prav tako v Cannesu in številne druge nagrade in nominacije.

######

Iranska mesečina

Za prihodnji teden napovedujemo začetek retrospektive enega svetovno bolj priznanih, predvsem doma pa najbolj priljubljenih iranskih režiserjev Seyyeda Reze Mir-Karimija¸ki bo trajala od ponedeljka (27. februarja) do petka (2. marca). Predstavljenih bo pet njegovih celovečercev, vključno z večkrat nagrajenima filmoma Deček in vojak, ki bo v ponedeljek ob 21. uri otvoril retrospektivo, in njegovim doslej najbolj uspešnim filmom V mesečini, ki mu je prinesel tudi nagrade na filmskem festivalu v Cannesu in Tokyu, na sporedu pa bo v torek ob 18. uri.

######

Oči in ušega boga za zamudnike

Ob vrhuncih tedna spominjamo tudi na to, da sta v jutri ob 20. uri in v petek ob 18. uri na sporedu še ponovitvi filma Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana, da v četrtek ob 18. uri in v ponedeljek ob 19. uri gostimo filme, ustvarjene na delavnici Nisi masa, in da bomo v ponedeljek ob 18. uri ponudili tudi filmski vpogled v skrite kotičke mesta s filmom Bojana Laboviča Mariborska dvorišča.