Videopregled afriškega vikenda: Darfur in Tuaregi

Kot odmev preteklega, kulturno izjemno pestrega vikenda, ki je bil predvsem v znamenju Afrike, vam v ogled ponujamo še celotna videoposnetka (posneta za programski sklop EPK Življenje na dotik) petkove okrogle mize po filmu Oči in ušesa boga in nedeljskega predavanja o Tuaregih.

 

*******

Oči in ušesa boga: okrogla miza

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=r6emk-hjiL4]

Potem ko so konec preteklega tedna v mariborskem kinu Udarnik premierno predvajali dokumentarni film “Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana” avtorja Toma Križnarja, so v Vetrinjskem dvoru pripravili okroglo mizo na to temo. Poleg Toma Križnarja in Maje Weiss, ki je režiserka filma, so v pogovoru sodelovali še novinar Boštjan Videmšek, Klemen Mihelič iz humanitarne organizacije H.O.P.E. ter Mohamed Ali, namestnik humanitarnega organizatorja darfurskih upornikov. Pogovor je vodila novinarka Marjana Vončina.

Vir: http://www.zivljenjenadotik.si/danes/info/prikaz/article/oci-in-usesa-boga-okrogla-miza/

*******

 

Tuaregi: iztrebitev še ene starodavne kulture

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-TwzNW0dIgw]

Glavno vodilo Tuaregov, berberskega ljudstva, ki poseljuje Saharski del Zahodne Afrike, je da cenijo življenje, poveličujejo ljubezen in se ne bojijo smrti. Ne ozirajo se v preteklost in ne gledajo v prihodnost, ampak živijo samo za danes.

“Tuaregi: iztrebitev še ene starodavne kulture” je naslov predavanja, dr. Mire Delavec, ki ga je pretekli konec tedna pripravila v mariborskem kinu Udarnik. Poslušalce je seznanila z aktualnimi problemi v Saharskem predelu Afrike: naravnimi katastrofami, problemi uranovih skladišč, številnimi sirotami, vojno v Libiji in njenimi posledicami.

Vir: http://www.zivljenjenadotik.si/danes/info/prikaz/article/tuaregi-iztrebitev-se-ene-starodavne-kulture/

*******