Mreža Evropskega kina pristaja v Maribor

Evropska mreža mladega kina NISI MASA že 10 let spodbuja kratko filmsko produkcijo, ki nastaja v medkulturnem dialogu. Nisi Masa tako predstavlja eno najnaprednejših neformalnih filmskih izobraževalnih inštitucij v Evropi, ki omogoča usposabljanje in srečanje mlajših filmskih kritikov in novinarjev. Prav tako že vrsto let sodelujejo na prestižnih filmskih festivalih v Evropi, kot so Cannes (Francija), Torino (Italija)  in San Sebastian (Španija).  Sinergije  evropskih režiserjev hkrati sooblikujejo nova povezovanja in ustvarjajo podlago za evropske filmske koprodukcije kratkih filmov.

Nisi Masa v zadnjih letih tesno sodeluje tudi z Evropskimi prestolnicami kulture – naj omenimo Turku, Istanbul, Pecs in Tallinn, kjer vizije mlajših režiserjev, v obliki nomadskih potujočih delavnic, vsebinsko in vizualno prikazujejo križanja in sovpadanja evropske identitete. Nisi Masa bo v naslednjih dveh tednih tako v Maribor pripeljala mlade perspektivne režiserje in scenariste ter evropske filmske producente.

Prva delavnica »Occupy«, ki bo potekala med 22.−28. februarjem 2012, bo namenjena preoblikovanju avtorskih video posnetkov iz globalnih protestov na kratko poimenovanih 15o, ki so se zgodili 15. oktobra 2011. Na podlagi obstoječih posnetkov svetovnega gibanja Occupy bo 25 kreativcev iz Slovenije, Italije, Švedske, Francije in Nizozemske ustvarilo video, ki mu bodo dodali lastno sporočilo ter tako izrazili svoj vizualni oris globalnih protestov. Izbor kratkih filmov, ustvarjenih v prejšnjih delavnicah bodo predstavljeni domači filmski publiki  v Kinu Udarnik.  V četrtek 23. februarja so že bili na ogled kratki filmi, ki so nastali v okviru projekta »Istanbul express«, v ponedeljek 27. februarja ob 19. uri pa bodo na ogled že nastali kratki videi iz delavnice »Occupy«.

V sodelovanju s programom Evropske Unije  – Media, filmskim skladom Luxemburga ter Media Deskom Slovenije, bo forum »European Short Pitch«, ki bo potekal v okviru mednarodnega sodelovanja Evropske prestolnice kulture, že šesta edicija tega programa.  Na natečaju jeseni lani je bilo na podlagi scenarijev za kratke filme izbranih 25 mladih filmskih ustvarjalcev iz vse Evrope, ki bodo v Mariboru svoje projekte predstavili približno petdesetim strokovnjakom iz filmske industrije tako producentom, financerjem, prodajnim agentom kot tudi distributerjem.  Forum in delavnica bosta potekala med 2.−4. marcem 2012 in bosta temeljila na spodbujanju bodočih koprodukcij evropskih kratkih filmov.

“S tem se bo tudi Kino Udarnik uvrstil na evropski zemljevid filmskega multikulturnega ustvarjanja in s tem pridobil zasluženo evropsko pozornost,” je povedala koordinatorica projekta iz mednarodne pisarne Javnega zavoda Maribor2012 – EPK Jerneja Rebernak.