Programske novice in novosti

Ekipa Zavoda Udarnik Vas pozdravlja v nov, filmskih užitkov poln teden

Divja bitja Terrenca Malicka

Udarnik bo  v prihajajočem tednu dni v znamenju Terrenca Malicka, enega najbolj intrigantnih sodobnih ameriških režiserjev. Ta filmski perfekcionist, umetnik in filozof je hkrati zelo priznan in zaničevan v svetu filma in je s svojimi edinstvenimi filmskimi karakterji, »divjimi bitji človeške narave« tako ali drugače močno vplival na sodobno kinematografijo. Vrhunec Mallickovega tedna bo gotovo premiera njegove zadnje z zlato palmo nagrajene mojstrovine Drevo življenja, ki bo v torek, 6. marca ob 20. uri, ponovitvi pa 7. in 11. marca ob 20. uri. Za celovito doživetje Mallickovega filmskega sveta  pa bo poskrbel program marčevske Ambasade Kinoteka z njegovima kontroverznima filmskima prvencema Surova balada, to soboto ob 20. uri, in Božanski dnevi, naslednjo soboto ob 18. uri.

Ambasada Kinoteka pa bo v znamenju ameriškega filma še vso leto 2012, saj nas od aprila naprej čaka obsežna retrospektiva ameriških klasik, ki je nastala v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom. Od 7. aprila do konca junija, pa od oktobra do konca decembra bodo tako na sporedu najbolj nepozabne stvaritve ameriške kinematografije vseh žanrov, začenši s filmi noir (Malteški sokol, Key Largo, Big Sleep, Laura) v aprilu.

######

V zakulisju jugoslovanske filmske industrije

Prihodnji teden nas v okviru filmskih premier čaka še ena filmska poslastica Cinema Comunisto, ki bo premierno na sporedu v torek ob 18. uri, ponovno pa 7. in 10. marca ob isti uri. To je zgodba o času, ko je Jugoslavija veljala za Hollywood vzhoda, o filmskem studiu, kjer je nastajala zgodovina Jugoslavije, njenem voditelju, ki je vsak večer obsesivno gledal filme, medtem ko je podnevi vodil državo ter bral in popravljal scenarije bodočih filmov. V zakulisje zlatega obdobja jugoslovanske filmske industrije nas popeljejo dolgoletni Titov osebni kinooperater Leka Konstantinović, njegov najljubši režiser Veljko Bulajić, zvezda partizanskega filma Bata Živojinović in drugi.

######

Koncertni dvojček z dvema glasbenima novostima

Dan žena nam bo 8. marca ob 21.30 glasbeno pričaral Balladero, mednarodna produkcija pod avtorstvom Dominika Bagole, ki jo je pod producentsko taktirko vodil Bobby MacIntyre. Predstavljen bo nov album Club Deuce, ki ponuja 12 avtorskih skladb, ki nas popeljejo čez pestro zvočno pokrajino “polnokrvnih” klavirskih songov, nastalih v sodelovanju z ducatom glasbenikov iz Slovenije, Italije in ZDA. Med njimi ob MacIntyreu, ki se na albumu pojavi tudi v vlogi multiinstrumentalista, posebej izstopata ameriški basist Shane Soloski in italijanski kitarist Lorenzo Corti, projektu pa se je poleg množice drugih odličnih slovenskih glasbenikov pridružila tudi pevka Jadranka Juras.

Naslednji večer ob 22. uri pa nas čaka težko pričakovan koncert mariborskega reperja Emkeja, Marka Kocjana ob izzidu njegove nove plošče »Znajdi se«. Po dveh letih nastopanja po Sloveniji in Hrvaški je Emkej ustvaril svoj drugi solo album, tokrat v sodelovanju s primorskim producentom JK Soulom. Rdeča nit albuma je boj med dobrim in zlim, postavlja pa se vprašanje, kako v današnji razvrednoteni družbi ostati pošten. Kocjan v njegovem značilnem »zajebantsko« kritičnem slogu poudarja, da ljudje danes svoja slaba dejanja opravičujejo na način: »Kaj je, znašo sn se!« in ravno zato je album dobil naslov »Znajdi se«.

######

Kmalu: Španski filmski teden

Bliža pa se tudi španski filmski teden FilmES (12. – 16. marec), ki nastaja v sodelovanju s projektem Kulturne ambasade (Maribor2012 EPK) in španskim veleposlaništvom. Gre za zbirko kratkih filmov s slovitega festivala “Madrid en corto” ter nekaj najboljših novejših celovečercev, v znak proslavitve 25. obletnice podeljevanja cenjenih nagrad za španski film Los premios Goya”. Teden se bo odprl s filmom Črni kruh/Pa’ negre režiserja Agustíja Villaronge. Film Villaronge je od premierne predstavitve na San Sebastian Festivalu 2010 pobral veliko nagrad, med drugim devet Goya nagrad v letu 2011 in uvrstitev na predizbor za letošnje Oskarje. Pred začetkom večerne projekcije se bo vsak dan kot uvod predstavilo nekaj najboljših kratkih filmov z zadnjih dveh izvedb festivala Madrid en cortos. Otvoritveni večer se bo zaključil s špansko zabavo.