Goribor: Nova plošča s svežimi prijemi

“Dandanes vsi nekaj igrajo in vsi se delajo pametne … Ne veš več, koga bi sploh poslušal,” v intervjuju za Siol.net pred današnjim nastopom v Kinu Šiška in jutrišnjim v Udarniku razlagajo člani skupine Goribor

Jutrišnji večer v Klubu Udarnik (Maribor) bo od 22. ure naprej obarvan s predstavitvijo nove plošče srbske zasedbe Goribor. Ta bo v Sloveniji (pred Mariborom bo nastopila še drevi v Kinu Šiška) začela balkansko turnejo, s katero bo krstila svoj drugi album Evo je banja.

Recenziji albuma, ki jo bo pripravil Radio MARŠ, boste lahko v živo prisluhnili drevi ob 22. uri na frekvenci 95.9 Mhz ali na tej povezavi.

Skupina Goribor, nedvomno ena markantnejših zasedb z območja nekdanje Jugoslavije, je svoje zametke doživela že konec osemdesetih, na sredini devetdesetih pa se je oblikovala pod imenom, kot ga poznamo danes. Kljub večletnemu sprehajanju po glasbeni sceni je svoj prvi, istoimenski album izdala šele leta 2007 pri hrvaški založniški hiši Dancing Bear. Zasedba z juga Srbije, iz rudarskega mesteca Bor, se je v ušesa poslušalcev zapisala z značilno fuzijo trip hopa, blues-rockovskih prijemov in težkih basov, z novo ploščo pa se poigrala tudi z malce živahnejšimi ritmi. Kdor je zasedbo že videl v živo, se mu je v spomin zagotovo vtisnil njen skrivnostni frontman Aleksandar Stojković, ki med naslanjanjem na mikrofon in kajenjem cigaret zasanjano interpretira svoja iskrena, refleksivna in poetična besedila.

Za ogrevanje pred koncertom v Centru urbane kulture in Udarniku jim je novinarka Siol.net postavila nekaj vprašanj, na katere pa je v kratki in jedrnati maniri odgovoril kitarist Željko Ljubić – Pity. Tudi na tista, namenjena posebej Stojkoviću …

***

Ko ste lani marca igrali v klubu Channel Zero, ste novo ploščo napovedali že za lansko leto. Čemu zamuda?

“Da, izid albuma se je precej zamaknil. Snemati smo začeli leta 2010, a se je zataknilo pri financah, času … Mislim, da se je vse skupaj na koncu izplačalo.”

Gre za dvojni album. Ste na njem poskušali s čim novim – ena od pesmi, ki sem jih slišala, zveni malce bolj funky, sodelujejo pa tudi gostje.

“Seveda, album je precej drugačen od prejšnjega, predvsem tudi zato, ker je večinoma odigran v živo. Precej je “jammanja” in tudi gostov: East Rodeo, The Chweger, sijajna igralka Dijana Vidušin, Miloš Vojvodić iz benda Eyot …”

Vaša besedila temeljijo na resničnih izkušnjah, govorijo o resničnih težavah in so zato posredni ali neposredni komentarji na družbeno stanje. Menite, da bi se morali dandanes glasbeniki zavedati svoje vloge in moči pri vplivanju na kritično razmišljanje poslušalcev o težavah družbe ali je to stvar preteklosti?

“Včasih je bilo to drugače. Dandanes vsi nekaj igrajo in vsi se delajo pametne … Ne veš več, koga bi sploh poslušal.”

Spletni portal Muzika.hr je album po delčkih že predvajal. Ste zasledili že kakšen odziv?

“Ravnokar sem prebral recenzijo. Sijajna je.”

Aleksandar, na odru se zdite malce odsotni, zdi se, da nastop prihaja nekje od znotraj. Kaj se med tem dogaja v vaši glavi?

“Kdo ve, kaj se dogaja v moji glavi …”

Svoje prvo besedilo ste napisali v srednji šoli. Kaj občutite, ko jih prebirate danes?

“Zgodba je ista, le da so besedila zrelejša. Še posebej na novem albumu.”

Ste zasedba, ki sama skrbi za svojo promocijo. Ker obstajate že dolgo časa, je bilo zagotovo zanimivo doživeti prehod iz obdobja ustnega prenosa informacij in DIY-plakatov v obdobje interneta.

“Da, danes je veliko lažje. Vse, kar potrebuješ, sta računalnik in internet. Vzemite za primer Facebook. Tu lahko narediš skoraj vse.”

Kaj so najbolj absurdne težave, s katerimi ste se v preteklosti spopadali kot bend, ki prihaja iz nekdanje Jugoslavije. Slišala sem denimo zgodbe o bendih, ki so imeli strašne težave s prečkanjem slovenske meje in so morali koncerte celo odpovedati.

“Da, temu jaz pravim rasna diskriminacija. Nekajkrat so nas zavrnili že na ambasadi. Morali smo odpovedati vse. Je sploh potrebno, da napišem, kako jezni smo bili? Nato so rekli, naj jim damo potrdila o rednem delovnem razmerju, mi pa živimo od Goribora.”

Zasledila sem, da obstaja Goribor “cover” bend. Vam je všeč? Nekako je to velika čast.

“Fantje se imenujejo Za Dz, igrajo pa samo nekaj naših pesmi. Krasna ekipa. Spoznali smo se v Čačku. V resnici so avtorski bend. Mislim, da bodo kmalu izdali album.”

Katere zasedbe z območja nekdanje Jugoslavije imajo po vašem mnenju največji potencial?

“Težko vprašanje, vsak od nas posluša druge stvari. Odličen bend je Mlijeko, pa tudi East Rodeo, The Chweger, Eyot, Tearpalm, Kodagain, Babilonci …”

Katere pa so po vašem mnenju največje napake, ki jih dandanes najpogosteje delajo mladi, neizkušeni bendi?

“Bendi se trudijo, težava ni v njih. Težave so druge narave – malo medijskega prostora, pomanjkanje opreme, denarja in še mnogo stvari.”

Je dandanes še vedno mogoče podirati glasbene meje?

“Vse težje. Veliko je že bilo odigranega, nekatere stvari se ponavljajo. Težko se najde svoj zvok.”

V Ljubljani začenjate turnejo po državah nekdanje Jugoslavije, na kateri boste predstavljali svoj novi album Evo je banja.

“Da, do sredine aprila imamo deset koncertov, potem naredimo kratek odmor, zatem pa so na vrsti festivali.”

***

Avtor: Lucija Šuštar (Siol.net); foto: arhiv benda, splet