Bogata filmska sobota s klubskim zaključkom

Udarnik jutri od 16. ure naprej gosti enega od filmsko najbolj bogatih dni leta, saj se bodo ob sobotnem popoldnevu in večeru v njem zgostili kar trije vrhunski filmski projekti. Že ob 16. uri se začenja mesec francoskega filma, ki bo skozi gibljive slike predstavljal francosko prestolnico Pariz in vrhunce francoske animacije, ob 18. uri se nadaljuje retrospektiva ameriškega vesterna s filmom Iskalci, zvečer ob 20. uri pa bo Udarnik gostil tudi zaključek vseslovenskega projekta Filmski teden Evrope.

Francoski inštitut Charles Nodier v kinu Udarnik v okviru francoskega meseca Evropske prestolnice kulture od jutri naprej organizira serijo filmov posvečenih Parizu, kot poklon mestu, ki je prestolnica kinematografske umetnosti, program pa bo še dodatno obogaten z vrhunci francoske animacije. Gledalcem bo omgočil, da podoživijo francosko prestolnico in eno svetovnih umetniških središč preko projekcije na platnu. Devet filmov (krajših in celovečercev) prikazuje Pariz iz različnih aspektov: futuristično, kozmopolitansko, intelektualno, razvedrilno ali vznemirjajoče, poudarek pa je na sedanji in kreativni sliki mesta in predstavitvi diverzitete sodobne francoske kinematografije.

Francoska retrospektiva se jutri ob 16. uri odpira s simpatičnim animiranim celovečercem za mlajše ljubitelje filma Kirikou in divje živali, v nedeljo ob 20. uri boste na velikem platnu lahko pobližje spoznali balet pariške opere, od ponedeljka do srede ob isti uri pa bo na sporedu kar dvojni program s kratkometražnim uvodom in celovečernim nadaljevanjem. Ogledali si boste lahko celovečerce Ljubezenske pesmi, Sprememba naslova in Andaluzija. V prihodnjih dneh nikakor ne gre zamuditi še izjemnega Iluzionista (21. maj) in Trojčic iz Bellevila (22. maj) ter mnogo več …

Filmski del Filmskega tedna Evrope se bo ob 20. uri zaključil z enim najbolj odmevnih evropskih filmov zadnjih let Boljši svet, za katerega si je priznana danska filmarka Susanne Bier prislužila tudi tujejezičnega oskarja. Po projekciji bo sledilo še sproščeno druženje ob elektronskih zvokih ljubljanskih DJ-jev Planktona, Zane in Nikusa Pokusa.

#######

Več o večernem programu, ki se začenja po zadnjem filmu okrog 22. ure:

DJ PlankTon se je z gramofoni začel ukvarjati leta 1999, ko je pilil osnove miksanja na minimal techno zvokih. Drum&bass je bil njegova prava ljubezen že od samega začetka, tako da je kmalu začel kupovati plošče z zlomljenimi ritmi in že na prvih nastopih navduševal ljudi s svojim hiperaktivnim mixanjem in izborom komadov. Od takrat je že večkrat zaokrožil Slovenijo ter gostoval tudi v Avstriji, na Hrvaškem, v Črni Gori in v Srbiji (dvakrat tudi na Exit festivalu). Bil je član Illegal kru-ja in veliko je nastopal v tandemu z MC N’tokom. Med leti 2008 – 2011 se je z Mike Preetersom posvetil produkciji lastne glasbe pod psevdonimom BeatMyth in vse bolj so ga privlačili počasnejši breakbeat ritmi. Zdaj je član Safari Kru-ja s katerim organizirajo mesečne dogodke, kjer vrti “hyped” breakbeat/elektro.

http://www.facebook.com/DjPlankTon
http://soundcloud.com/djplankton
www.myspace.com/planktondj

Zadnji mix: http://soundcloud.com/djplankton/plankton-punch

***

Zana je svojo DJ pot pričela v začetku leta 2010 v Tokiju. Danes je poleg N’toka in DJ PlankTona članica Safari Kruja, s katerim organizirajo mesečne elektronske dogodke Safari v klubu Gromka. Vrti electro, electro house in techno. Glasbeno se udejstvuje še v svojem elektro pop projektu Kaki in kot članica tokijske new wave zasedbe Trinitron.

http://soundcloud.com/zanacaroline

***

Nikus Pokus je nov mlad neuveljavljen DJ na slovenski elektronski sceni, ki je svojo glasbeno pot začel kot vocalist v majhnem kraškem rock’nRoll bendu. Že takrat je zagreto spremljal in raziskoval po elektronski glasbeni industriji in večkrat zahajal v Ljubljansko K4, kjer se je zanimanje za to zvrst samo še stopnjevalo. Do jeseni 2011, ko se je na prvem Safariju zmenil z znanim slovenskim reperjem N’toko-m za nastop na njihovem večeru. To se je zgodilo januarja 2012 v gromki in dva dni za tem še v škofjeloški ostrigi. Med večji nastop šteje tudi Pustni Cirkus v glavni dvorani goriške mostovne.

http://www.mixcloud.com/okki_di_gatto/