Začetek Multikulti sezone z Balkanskimi stičišči

To soboto ob 19. uri se z dogodkom Balkanska stičišča v Udarniku začenjajo večeri Multikulti, ki nas bodo enkrat mesečno spremljali vse do konca leta.

Multikulti so večeri fotografij, umetnosti kulinarike, dokumentarnega filma in glasbe iz različnih koncev sveta. Multikulturalnost Maribora v Udarniku zaživi v dialogu s prebivalci, lokalnimi umetniki, tujci, predstavniki različnih manjšin in posamezniki, ki jih zanimajo drugačni izkazi kulture. Multikulti gradi mostove medkulturnega dialoga z daljnimi deželami drugačnih kulturnih ozadij. Maj bo v znamenju Balkana, celoletni program pa si lahko pogledate na TEJ POVEZAVI.

*****************

Program:
19.00

Otvoritev fotografske razstave Seoski muzikanti (Village musicians)

/ avtor Branislav Brkić

Branislav Brkić je rojen 1960. leta v Srbiji v mestu Valjevo. Danes živi v Beogradu. Od leta 1980 se ukvarja s kreativno fotografijo, sodeloval je v 400 skupinskih fotografskih razstavah, kjer je bil večkrat nagrajen. Imel je 22 samostojnih fotografskih razstav. V fotografski zvezi Srbije ga poznajo kot mojstra fotografije, vodja zveze je od leta 2003.

19.30

Balkanska kulinarika in glasbeni nastop Marta Kosturska& ZokySax

Zoran Mosić aka ZokySax bo nastopil s saksofonom in kitaro, je multiinstrumentalist, rojen v Puli, živi v Ljubljani 25 let, član zasedbe Sunny Orchestra in drugih glasbenih skupin. Marta Kosturska ima odličen vokal, iz Makedonije se je v Slovenijo preselila pred 15 leti. Iz vsake balkanske države nas bosta glasbenika popeljala na ritmično doživetje.

20.00

Celovečerni dokumentarni film Selo bez žena (Village without women)

/ avtor Srđan Šarenac

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RgW3pNj3EkM]

Bratje Janković imajo šestdeset ovac, traktor in petelina. Odločili so se, da petelin ostane neoženjen, da pa si sami poiščejo žene. Dokumentarec o neoženjenem Draganu, Zoranu in Rodoljubu, ki živijo na jugu Srbije, kjer ni niti ene ženske. Če se bratje ne poročijo in ne ustvarijo družine, bo vas Zabrđe izginila. Njihov načrt je pridobiti žene, ki so pripravljene živeti v težkih razmerah, vendar do sedaj še niso imeli sreče z iskanjem boljše polovice. V sosednji Albaniji je situacija obrnjena, vsi možje delajo v Grčiji in žene so ostale brez moških. Iskanje žen čez mejo se začenja.

VEČ: http://www.villagewithoutwomen.com/

*****************

Projekt je podprt s strani zavoda Maribor – Evropska prestolnica kulture, partnerji v projektu so zavod Udarnik in Foto-klub Maribor.
Organizator in producent je MITRA, razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.