MULTIKULTI: 1001 noč Perzije

sobota // 9. junij, 2012 // ob 19.uri // kino Udarnik

Multikulti so večeri fotografij, umetnosti kulinarike, dokumentarnega filma in glasbe iz različnih koncev sveta. Multikulturalnost Maribora v Udarniku zaživi v dialogu s prebivalci, lokalnimi umetniki, tujci, predstavniki različnih manjšin in posamezniki, ki jih zanimajo drugačni izkazi kulture. Multikulti gradi mostove medkulturnega dialoga z daljnimi deželami drugačnih kulturnih ozadij. Junij v znamenju Perzije.

[slideshow]

19.00

Otvoritev fotografske razstave

Moderne Iranke  – Modern Iranian women

/ avtorica Manca Juvan

Manca Juvan, svobodna fotografinja, se je po letih življenja v tujini – v Iranu, na Tajskem, v Afganistanu in drugod, pred kratkim vrnila v Slovenijo, kjer je tekom let postavila več angažiranih razstav – leta 2010 ji je s svojo razstavo in istoimensko monografijo, Afganistan: neobičajna življenja, uspelo vstopiti v Moderno galerijo, v Ljubljani, ki pred tem še nikoli ni dala toliko prostora slovenskemu fotoreporterju. Med drugimi nagradami je v letih 2006, 2007 in 2008 v okviru natečaja Fotografija leta dobila nagrado za najboljšo fotoreportažo, leta 2011 ji je agencija Magnum v New Yorku podelila štipendijo. Objavlja v uglednih domačih in tujih revijah in časopisih.

O fotografski razstavi:
Mednarodno ni znano, da iranske ženske doživljajo spremembe in razhajanja z normami tradicionalne iranske družbe. Vpogled v njihovo vsakdanje življenje nas bo približalo spremembam, ki jih doživljajo. Danes več kot 60% študentov na univerzah v Iranu predstavljajo ženske. Islamski vladi je namreč uspelo najbolj tradicionalne ruralne družine prepričati, da so svoje hčere poslali od doma in jim omogočili izobraževanje. Priča smo družbenemu preobratu, katerega posledice bodo vidne šele v prihodnosti.

19.30

Perzijska kulinarika

/ kulinarični mojster Amir Ali Fouladvand

20.00

Koncert perzijskih ritmov – skupina Choopan

/ Habib Meftah Bousherhri (dammam, zarb, tempo – darbuka, deyr, flut, vokal),

Mahan Mirarab (kitara),

Behrang Azhdari (bass, ney anban, vokal)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ff_-v0a9mdo]

20.30

Celovečerni dokumentarni film

This is not a movie

/ Jafar Panahi & Mojtaba Mirtahmasb

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=AgZy00svH08]

Dokumentarec, posnet delno na iPhone, ki je bil pretihotapljen v Francijo v torti, da bi ga predvajali na Cannesu, prikazuje dneve priznanega režiserja Jafar Panahija (Offside, CIRCLE) v času svojega hišnega pripora v njegovem stanovanju v Teheranu. Panahi je dobil kazen šest let zapora in 20 let prepovedi snemanja filmov, o čemer razpravlja s svojo družino in odvetnikom po telefonu. Razpravlja o svoji stiski filmskega ustvarjalca s soavtorjem filma ter poda razmišljanja o smislu umetnosti filmskega ustvarjanja.

Priznani režiser, avtor in producent Jafar Panahi, je ustvaril več kratkih filmov in dokumentarcev, preden je posnel svoj režijski prvenec Badkonake sefid (WHITE balloon), ki je pridobil Camera d’Or v Cannesu leta 1995. Leta 1997 je osvojil Zlatega leoparda v Locarnu za Ayneh (Mirror) in leta 2000 Zlatega leva v Benetkah za Dayereh (The Circle). Offside je osvojil Srebrnega medveda (Grand Prix žirije) na Berlinalu leta 2006.

V svojih filmih Jafar Panahi kritično preučuje družbene razmere v državi. Kmalu po Berlinale je dobil povabilo kot član na mednarodne žirije v letu 2011. Panahi je bil obsojen na šest let zapora in prepoved snemanja filmov za naslednjih 20 let. Dosežen je bil svetovni protest proti tej razsodbi, ki krši pravico do svobode mišljenja in izražanja. Na žalost so Jafarju Panahiju zavrnili dovoljenje, da bi odpotoval v Berlin.  Berlinale je pustil odprto mesto v žiriji in pri tem želel signalizirati podporo za  njegov boj za svobodo.

Kot režiser in producent Mirtahmasb pripoveduje o umetniškem in socialnem vzdušju današnjega Irana. Po diplomi na univerzi Teherana o umetnosti v letu 1995 je Mirtahmasb pripravil devet delov serije dokumentarnega filma z naslovom Art zgodbe. Sestavljena serija iz filmov, kot so Alam in Buy-e-e gol Mohamadi, je zaslužila veliko podpore sovrstnikov glede njegove poglede na umetniške stvaritve, ki jih proizvalja iranska islamska kultura. Mirtahmasb bo nadaljeval svoje sodelovanje z iranskmi opaznimi filmskimi ustvarjalci kot so Kambozia Partovi (Iran is my home) in Sediq Barmak (Osama). Njegova nedavna prizadevanja so zagotovila pošteno in objektivno perspektivo na političnem ozračju po revolucionarnem Iranu. V začetku septembra 2011 so Mirtahmasbu preprečili izstop iz države, zato se ni mogel udeležiti filmskega festivala v Torontu, kjer so prikazovali njegov dokumentarec o Panahiju. Mirtahmasb, skupaj s šestimi drugimi iranskimi filmarji, je bil aretiran zaradi “sodelovanja s perzijskem BBC” in je bil prisiljen preživeti tri mesece v zaporu Evin v Teheranu.

***

www.mitra.si