Prispevajmo za Sudan z ogledom filma!

UDARNIK Vabi na dobrodelno projekcijo filma Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana, ki bo v ponedeljek ob 21. uri na letnem kinu v Vetrinjskem dvoru!
Zavod Udarnik v sklopu letnega kina Udarnik na prostem v Vetrinjskem dvoru v ponedeljek ob 21. uri pripravlja dobrodelno projekcijo filma Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana, katere se bo udeležil tudi soavtor filma in slovenski aktivist Tomo Križnar. Celoten izkupiček od kart bo namenjen njegovi ustanovi za nadaljnji razvoj projekta, ki z mrežo kamer v Sudanu skrbi za večjo varnost ljudi in lažji nadzor nad etničnim nasiljem, ki ga izvajajo nad njimi.

Možno je donirati tudi več kot 5 evrov, kolikor znaša vstopnina.

Tomo Križnar vas bo pred pričetkom projekcije tudi nagovoril in se tako osebno zahvalil za vaš doprinos k njegovemu projektu.

Več o filmu:

Oči in ušesa boga – video nadzor Sudana

Celovečerni dokumentarni film // 95 min // 2012 // HDCAM // Produkcija Ustanova Tomo Križnar
Oči in ušesa boga – video nadzor Sudana, so dokumentarna pričevanja publicista in aktivista Toma Križnarja od 1979 – 2012 o skritih iztrebljanjih afriških staroselcev s področij bogatih z naravnimi viri v Sudanu: Nubske gore, Darfur, Abjei in Modri Nil. Film je osebno pričevanje, kaj lahko naredi posameznik s somišljeniki – aktivisti in prijatelji, ki še verjamejo v moč aktivnega angažmaja in se ne vdajo komformizmu. Film je pričevanje o moči kamer, ki so lahko močnejše orožje od kalašnikovk in o posnetkih, ki  služijo tožilstvu na Mednarodnem sodišču v Haagu kot dokaz o genocidu nad ljudstvi v Sudanu.  Film pripoveduje, kako trpinčeni Sudanci s pomočjo kamer, računalnikov in satelitskih modemov lahko ščitijo svoja lastna življenja in postanejo sami pričevalci svojega gorja. Ko pozabljeni od svetovne politike, medijev, humanitarnih organizacij s pomočjo posnetkov, prosijo za pomoč naš zahodni »civilizirani« svet. Dokumentarec Oči in ušesa je tudi pričevanje o rojstvu neodvisnosti Južnega Sudana, ki je z odcepitvijo od Sudana, povzročilo nove vojne med strateškimi interesi svetovnih velesil in obeh Sudanov.

Tomo Križnar, Suleiman Jamous, humanitarni koordinator upornikov v Darfurju in Klemen Mihelič, ustanovitelj humanitarne organizacije Hope, so v letih 2009 – 2012 razdelili v vojnih conah več kot štiristo kamer prostovoljcem v Nubskih gorah, Modrem Nilu in Darfurju. Film Oči in Ušesa boga- nadzor Sudana prikazuje učinek te akcije.

Produkcija Ustanova Tomo Križnar v koprodukciji z Bela Filmom, TV Slovenijo, Studiom Arkadena in s finančno pomočjo AV pri Ministrstvu za kulturo.
Producent Tomo Križnar, Živa Ozmec
Scenarij in režija Tomo Križnar, Maja Weiss,
Kamera Tomo Križnar in štiristo snemalcev prostovoljcev v Sudanu
Montaža Svetlana Dramlič
Glasba Igor Leonardi