MFRU… kratica, ki obljublja dva tedna vrhunskih dogodkov

Mednarodni festival računalniške umetnosti, ki letos poteka med 2. in 13. 10. 2012, ima v mestu in regiji bogato tradicijo in v Sloveniji velja za pomembno institucijo v tej veji umetnosti. Od svojih začetkov pa do danes je festival v Sloveniji in širši regiji opravil pionirsko delo pri predstavljanju teorije in prakse računalniške umetnosti in novih medijev. V 18-letni zgodovini je MFRU obiskovalcem ponudil bogat izbor nastopov domačih in tujih umetnikov. Festival ponuja prostor mladim domačim umetnikom, da poletijo v svet umetnosti, kakor tudi da spoznajo najbolj priznane tuje umetnike na tem področju.

V torek, 2. 10. 2012, je otvoritev zaznamoval edinstven avdiovizualni nastop mednarodno priznane zasedbe Open Reel Ensemble iz Japonske, ki so v živo ustvarjali na prav posebne glasbene inštrumente – z računalniško tehnologijo modificirane starinske magnetofone »kolut-na-kolut«. Mariborski publiki so tako pričarali še neviden performans, v katerem so se prepletali posnetki v živo, kombinirani s posnetimi zvoki in ročno ter digitalno zmanipulirani z vrtenjem kolutov. Zvočna konstrukcija, ki jo na svojevrsten način ustvarjajo, je neverjetna in prav zaradi tega tudi večkrat mednarodno nagrajena.

Več o minulem dogodku: http://mfru.org/event/945

Fotografije z dogodka: http://bit.ly/SzizIi

 

Ker vemo, da bo tudi vikend, ki je pred vrati, poln zvočnih in vizualnih poslastic in ker želimo, da tudi vi postanete del MFRU zgodbe ter se prepustite bogatemu in neponovljivemu programu, v nadaljevanju izpostavljamo najodmevnejše dogajanje ob koncu tedna.

###

6.10. ob 20.00, CENTRALNA POSTAJA

Predavanje in predstavitev projektov: radioCona / ZVO.ČI.TI.: Brane Zorman ter pogovori s slovenskimi umetniki: Vasja Progar, Irena Tomažin, Marko Batista – moderator: Brane Zorman

radioCona je občasna radijska postaja za sodobno umetnost, je platforma za umetniške in diskurzivne projekte, ki sta jo ustanovila Irena Pivka and Brane Zorman, in nastaja v produkciji CONA zavoda. Preko serije FM in spletnih oddajanj ter formiranja platforme radioCona, projekt misli rabo prostora radijskih frekvenc v umetniškem in širšem družbenem kontekstu, ter s produkcijo, sodelovanji in predstavitvami sobnih umetniških projektov skozi radiofonično in spletno distribucijo.

Več na: http://www.cona.si/radio/

Zbirka ZVO.ČI.TI. / so.und.ing je zbirka podcastov slovenskih zvočnih avtorjev, skladateljev elektro-akustičnih, eksperimentalnih, algoritmičnih, elektronskih, improviziranih, komponiranih del. DVD izdaja Zbirke ZVO.ČI.TI. so.und.ing je sklepni del večletnega projekta, zastavljenega kot kontinuirana produkcija tematsko definiranih radijskih in podcast avdio oddaj o avtorjih in njihovih delih, nastalih v studiu ali izvedenih v živo.

Več na: http://www.cona.si/sounding/

Dogodek: http://mfru.org/event/958

###

6.10. ob 23.00, KINO UDARNIK

Zvočni performans: Vasja Progar

Eksperimentalna improvizacija v živo s sintetskimi elektronskimi analognimi in digitalnimi viri ter procesiranjem. Kot ogrodje za improvizacijo služi računalniško branje odlomkov iz Beckettove novele Neimenljivi, ki je prav tako procesirano v živo.

Zanimivo: http://www.vasjaprogar.si/

  • Zvočni performans: Irena Tomažin: iT – Crying Games

Delo Irene Tomažin z glasom oziroma projekt pod imenom »iT« je osredotočen na sam glas in na njegovo multipliciranje s posnetki na diktafone. Preigravanje med posnetimi glasovi in glasovi v živo prepleta s fragmenti petja, govorjene besede in improvizacijo. Uporablja tudi krajše dele gledaliških tekstov, predelanih skozi interpretacijo, prav tako kot lastne tekste in pesmi. Nastane dogodek petega pripovedovanja skozi zvočne pokrajine abstraktnih melodij in besednih iger. Nastopala je na mnogih festivalih tako doma kot tudi v tujini (Mostar, Bratislava, Dis-patch festival/Beograd, UltraHang festival/Budimpešta, Club Raum 5/Dunaj, Berlin…).

V zadnjih koncertih pa v ospredje prihaja vedno več živega glasu (za razliko od posnetega) in eksperimentiranje z glasom ter improvizacija. »V konfuziji različnih glasov, kjer se vsak glas v svojem pomenu in ekspresiji staplja z drugim, se z glasovnimi kolaži, v tem ko išče neko imanentno dramaturgijo kapricioznih glasov, dotika igrišča, kjer se potreba po smislu umakne igri form«.

Zanimivo: http://it-irenatomazin.bandcamp.com/

  • AV nastop v živo: Marko Batista: HIBRIDNE ZVOČNO-MEHANIČNE MAŠINE

‘Hibridne zvočno-mehanične mašine’ se naslanja na tradicijo raziskovanj v polju eksperimentalnih tehno-medijev, povezanih s proizvodnjo in distribucijo zvočnih signalov znotraj mehanike, elektronike in umetnosti. Izdelane zvočne mašine združujejo elemente kontroliranih in avtomatskih mehaničnih prenosov, ki se spajajo z elektronskimi, digitalnimi in magnetnimi impulzi ter preko specifične usmerjenosti vklapljajo krogotoke, pomembne za proizvodnjo hibridnih zvočnih pokrajin.

  • Zasnova in izvedba: Marko Batista
  • Sodelavci: Nataša Muševič, Miljenko Kadič, Primož Juvan, Iyok
  • Produkcija: Galerija Kapelica / Zavod K6/4, Ljubljana

Zanimivo: http://www.project-data.info/

Fotomaterial: http://bit.ly/SX1u72

Dogodek: http://mfru.org/event/958