Filmska premiera: Koža, v kateri živim

KINO UDARNIK

premiera: torek, 9.10. ob 20.00

ponovitve: 12.10. ob 19.00,13.10 ob 18.00, 14.10. ob 20.00

***

Koža, v kateri živim (La piel que habito)

Pedro Almodovar // Španija // 2011 // 120 min // 35 mm // IMDb

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EolQSTTTpI4]

Dr. Robert Ledgard, priznani plastični kirurg, se vse od tragične prometne nesreče, v kateri je zgorela njegova žena, ukvarja z ustvarjanjem nove kože, s katero bi tedaj lahko preprečil tragedijo. Po dvanajstih letih mu v lastnem laboratoriju s pomočjo celične terapije uspe ustvariti kožo, ki je sicer občutljiva na ljubkovanje, toda pravi ščit pred kakršno koli poškodbo, ki jo utegne utrpeti naš največji organ. Mnoga leta študija in raziskovanja niso bila dovolj. Za uspeh je potreboval človeškega poskusnega zajčka, zaupnika in odločnost brez kakršnih koli zadržkov.

***

Marcel Stefančič jr., MLADINA:

“… leden, a obenem seksi. Morbiden, a obenem gladek kot koža. Artificielen, a obenem zapeljiv. Napet, a obenem filozofski. Grozljiv, a obenem glamurozen. Šokanten, a obenem sublimen. Strasten, a obenem morilski. Precizen, a obenem perverzen. Voajerski, a obenem past za pogled. Koža, v kateri živim je tak triler, v katerem se srečajo Sirk, Hitchcock in Franju, toda Pedro Almodóvar potem poskrbi, da se ne prepoznajo …”

http://www.mladina.si/106887/koza-v-kateri-zivim/

***

Simon Popek, DELO:

“Privlačnost Kože je v režiserjevem poigravanju z napol pozabljenimi arhetipi žanra; svojo prepoznavno, kičasto in do zadnjega detajla dizajnirano mizansceno prepoji z žanrskimi klišeji in jih priredi sodobnosti oziroma svojemu svetu: grajsko ječo nadomesti z luksuzno opremljenim interierjem, grad nad pečino z vilo nad Toledom, sivolasega norca z nič manj norim Banderasom, ki je po ločitvi z Almodóvarjem po letu 1990 v Hollywoodu postal utelešenje latino stereotipa.”

http://www.delo.si/kultura/film/ocena-filma-koza-v-kateri-zivim-spol-brez-obraza.html

***

VSTOPNINA: 4 evre / 3 za študente, dijake in upokojence