Festivalski tedni v Udarniku

Kino Udarnik bo v prihodnjih dneh in tednih stopnjeval dogajanje in v festivalskem vzdušju zaključil leto 2012. Od danes do konca decembra se bo namreč v njem zvrstilo kar pet predvsem filmsko obarvanih festivalov, ob tem pa bodo tekli še trije drugi filmsko zelo bogati programi.

Začenja se že nocoj s festivalom Drugajanje 2012, ki ga organizirata Zavod Bunker in Druga gimnazija Maribor. Dogajanje se prične ob 19. uri s projekcijo filma Jaz sem Janez Janša, sledil pa bo pogovor z ustvarjalci filma, tremi Janezi Janšami. Ob 21. uri bo v prenovljenem predprostoru koncert edinstvenega bosanskega glasbenika Damirja Avdića, ki občinstvo prevzame z brutalno energijo roka, vrhunskimi besedili in izjemnim nastopom.

Od jutri naprej bo prvič doslej v Udarniku tudi Festival gejevskega in lezbičnega filma, ki je že v polnem teku v Ljubljani, odvijal pa se bo tudi v Kopru, Celju in na Ptuju. Jutri ob 20. uri bo na sporedu film Razmerja, ki obeležuje 25 let lezbične sekcije Škuc-LL, Ljubljana,  pojutrišnjem ob 22. uri se bo predvajala indonezijska drama Ljubek moški, v soboto ob 20. uri pa belgijski Teksas Severnega morja.

Pojutrišnjem bo v Udarniku gostoval tudi MKC-jev festival Performa, in sicer z dvema performensoma: ob 20. uri Moje meso, tvoje meso, avtorjev Miše Gams in Jureta Matoha, ob 20.30 pa multimedijski literarni performans Tebi, nastal po poeziji Jana Šmarčana in v izvedbi IAL-irrigator : (vs.) :b.a.N.g. Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo tudi prihodnji mesec, najprej z Animateko v Mariboru od 9. do 16. decembra, predvidoma od 17. decembra pa tudi s Festivalom migrantskega filma.

Ob tem ne gre spregledati tudi bogatega artkino in kinotečnega programa. V prihodnjih dneh bodo na sporedu udarni slovenski dokumentarec Jaz sem Janez Janša (4. in 6. december ob 20.00), izjemna španska srhljivka Medtem ko si spala (od 29. novembra do 6. decembra) in brazilski filmski dnevi s štirimi filmskimi mojstri iz te dežele (od 2. do 7. decembra). V decembru se bo iztekla tudi velika ameriška kinotečna retrospektiva, ki nastaja v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom – ob sobotah bodo na sporedu filmi: Kdo se boji Virginie Wolf (1. december ob 18.00), THX 1138 (8. decembra ob 20.00), Two-Lane Blacktop (22. decembra ob 18.00) in Papirnati mesec (29. decembra ob 20.00).