V Udarnik prihaja Festival Migrantskega Filma

V Mariboru se bodo med 17. in 22. decembrom  še enkrat več zavrteli filmski koluti. Na spored prihaja Retrospektiva Festivala migrantskega filma, v organizaciji Slovenske filantropije in Zavoda Voluntariat ter v sodelovanju z Zavodom  Udarnik, ki bo prinesla brezplačen ogled izbora filmov s prvih treh edicij Festivala migrantskega filma.

Festival migrantskega filma (FMF) se je prvič odvil leta 2010 ob 20. juniju, svetovnem dnevu beguncev, z namenom javno izkazati spoštovanje in solidarnost s tistimi, ki so jih surove okoliščine iztrgale iz zavetja domačega okolja.

Tematska usmeritev festivala naslavlja pomembna vprašanja današnjega časa. Novo stoletje prinaša nove izzive in migracije predstavljajo enega njegovih osrednjih demografskih trendov. Nekateri migrirajo po lastni izbiri, drugi so v to prisiljeni.  FMF v ospredje postavlja zgodbe in izkušnje milijonov prisilnih migrantk in migrantov, ki človeka dostojno življenje iščejo drugod – stigmi tujca navkljub.

Z jasno programsko usmeritvijo in kvalitetnim programom FMF postaja čedalje bolj prepoznaven med domačim občinstvom. Novosti svetovne »migrantske« filmske produkcije in izbrane klasike preverjenih mojstrov filmskega platna so stalnica na njegovem programu. Ob tem pa se FMF lahko pohvali tudi s pestrim obfestivalskim dogajanjem in lastno filmsko produkcijo,  ki skozi objektive kamer mladih filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev ostri pogled na aktualne migrantske teme v naši družbi.

Leto 2012 je pravi čas, da FMF obišče evropsko prestolnico kulture in se predstavi tudi mariborskemu občinstvu! Tokrat z izborom, ki predstavlja prerez prvih treh edicij festivala. Razdelili smo ga v osem tematskih sklopov, in sicer »Identitete« (ponedeljek ob 18.00 ter ob 21.00), »Azil« (torek ob 18.00), »Zapustiti dom« (sreda ob 18.00), »V ritmu« (sreda ob 20.00), »Produkcija FMF« (četrtek ob 18.00), »Trdnjava Evropa« (četrtek ob 20.00), »Delavci migranti« (petek ob 18.00) in »Afrika« (sobota ob 18.00). Verjamemo, da bo raznovrstnost tematskih sklopov in posameznih filmov vsakemu obiskovalcu in obiskovalki omogočila, da najde kaj zanimivega zase!

Na otvoritveni dan retrospektive (s pričetkom ob 18.50) boste v dvorani Zavoda Udarnik lahko prisluhnili tudi zanimivi okrogli mizi na temo migracij in (kulturne) identitete, v kateri bodo gostje Maja Lamberger Khatib in Hisham Hamad, predstavnika arabsko-slovenskega medkulturnega društva Rozana, Maja Malus, vodja projekta Multikulti, in Tomaž Gregorc, vodja programa Digitalno nomadstvo v sklopu programskega stebra EPK »Urbane brazde« občinstvu predstavili svoja razmišljanja in izkušnje z Mariborom kot multikulturnem okoljem, v katerem živijo migranti in migrante iz mnogih predelov sveta.

Film nam pokaže, da so migranti med nami in z nami, da skupaj oblikujemo svoje življenjsko okolje. A zavedanje je hkrati tudi poziv, da moramo vsak zase dodati svoj kamenček v mozaik strpne, vključujoče in pravične družbe!

Celoten program dogajanja si lahko ogledate tukaj.


Kontaktne informacije:
e: fmf2013@filantropija.org, m: 031/340 606, t: 01/430 12 88 (Uroš Krasnik)