Vstajniško-kulturni program

Vstajniško-kulturni dan, 8. februar

flyer_8.2.

*

VSTOP PROST

*

Na državni kulturni praznik, 164 let od smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna pripravljamo celodnevno druženje in pester program, ki bo vstajniško obarvan in brezplačen. Dan bomo začeli ob 11. uri s programom za najmlajše, filmom Sapramiška 2 – Sapramišja sreča, nadaljevanjem ene največjih uspešnic Svetlane Makarovič. Otvorili bomo prenovljene prostore modne trgovine FeshnTeka, kjer bo možna predelava starih oblačil v nove unikatne kose, predstavila pa se bo tudi vstajniška modna kolekcija. V »second hand record shop-u« Vinilnik bomo poslušali glasbo na vinilke, predstavil se bo s pomočjo mariborskih študentov prenovljen predprostor, ogledali pa si bomo tudi novi ustvarjalni prostor na Glavnem trgu 22. Zvečer  ob 19. uri sledi premiera filma Blokada o demonstracijah na zagrebški filozofski fakulteti, po njej pa diskusija z gostoma iz Zagreba Hrvojem Jurićem in Zdravkom Popovićem, članoma Sindikata visokog obrazovanja i znanosti „Akademska solidarnost“ in skupine „Direktna demokracija u školi“. Za tem nas bosta do jutranjih ur nas ob dobri glasbi popeljala DJ Monostik in D’Strojkoff.

#####

Premiera z diskusijo: 8. februar // 19.00
// 11.2., 20.00 // 18.2., 20.00 // 22.2., 18.00 // 25.2., 20.00 // 27.2., 18.00 //

Blokada – film in diskusija

*

blokadaFilm Blokada ponuja edinstven insajderski vpogled v najdaljše, najbolj množične in politično najpomembnejše študentske demonstracije, ki so se zgodile na Hrvaškem v zadnjih štiridesetih letih. Dokumentarec mladega hrvaškega režiserja Igorja Bezenovića z nalezljivo vnemo odpira tudi pri nas nadvse aktualen problem komercializacije visokega šolstva. Na diskusiji po premieri, ki bo 8. februarja ob 19. uri, se nam bosta pridružila Hrvoje Jurić in Zdravko Popović, člana najbolj aktivnih združenj v gibanju, Sindikata visokog obrazovanja i znanosti „Akademska solidarnost“ in skupine „Direktna demokracija u školi“.

Znanje ni blago! Denar v šolstvo, ne v vojsko! Izobraževanje ni naprodaj! Študentske demonstracije na Filozofski fakulteti v Zagrebu leta 2009 so imele jasen cilj: brezplačno visokošolsko izobraževanje za vse. Zasedba fakultete je trajala 34 dni, upor pa se je razširil na več kot 20 fakultet širom države ter postal medijska tema številka ena na Hrvaškem. Režiser in njegovi sodelavci, tudi sami aktivni soudeleženci protesta, spremljajo dogodke od navdušenih pripravljalnih sestankov preko zasedb predavalnic in prekinitve vseh predavanj pa vse do prve utrujenosti, medsebojnih nesoglasij in razočaranj … A boj ni končan.

»Blokada zvesto prikazuje, kaj se je dogajalo na hodnikih in v sobicah Filozofske fakultete, medtem ko so novinarske ekipe zunaj iskale ekskluzivo. /…/ Bezinović iz bogatega materiala izbere zanimive in skrbno premišljene elemente ter jih vključi v kompaktno celoto, ki kljub težki in resni tematiki daje vtis lahkotnosti. /…/ Blokada je film, ki razglaša, da je akcija mogoča, da boj ni končan in da upanje ostaja.«
Nikola Strašekfilmovi.hr

“Sijajni dokumentarec o študentski okupaciji zagrebške filozofske fakultete je čudovita zbirka lekcij za slovensko protestno gibanje.”
– Marcel Štefančič jr. | Mladina

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1Rapy8BxBGk]

#####

5. februar // 17.00

Gibanje Otpor in film Bringing Down a Dictator

*

otporV torek, 5.2. 2013, ob 17h bomo v kinu Udarnik gostili političnega aktivista Srđo Popovića, enega od ključnih voditeljev študentskega protestnega gibanja Otpor, ki je v letih 1998-2003 nenasilno delovalo proti režimu Slobodana Miloševića v Srbiji. Srđa Popović po vsem svetu predava, kako brez nasilja doseči politične spremembe. V zadnjih letih ga je več globalnih medijev uvrstilo med vodilne svetovne mislece in ljudi, ki spreminjajo svet. Otporov vzgled in še posebej slogan Gotov je! je navdihnil tudi mariborske in vseslovenske proteste, ki ohranjajo jasen cilj: Gotovi so!

Pred razgovorom bo projekcija dokumentarnega filma Bringing Down a Dictator o nastanku in razvoju Otpora.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=3rn_mZhE_us]

#####