Začel se je Memefest 2013 na temo DEMOKRACIJA HRANE

MEME_poster_2013_smallTekmovalno izhodišče za prijateljsko tekmovanje

Krovna tema Memefesta 2013 je DEMOKRACIJA HRANE, s katero vabimo vse, da odgovorijo na vprašanje: Kaj menite o DEMOKRACIJI HRANE? Čas je, da na to vprašanje odgovorijo iz svojega trebuha, iz lastnih izkušenj, na podlagi raziskovalnega dela ali vsakodnevnih opažanj (ali celo mešanice vsega) s svojim kritičnim tekstualnim prispevkom / vizualnim delom. Za izhodišče smo izbrali tekst indijske aktivistke Vandane Shive ter dokumentarni film Nikolausa Geyrhalterja Naš vsakdanji kruh.

 

Prijavni rok del je 20. maj 2013.

 

Natečaj je razdeljen na področja:

– kritično pisanje,

– vizualne komunikacije (statične, gibljive slike, interaktivna dela) in

– »Beyond…« (Beyond je odprta kategorija za ekstradisplinirne projekte družbeno odzivnega značaja)

Letošnji festival nastaja v sodelovanju z avstralsko univerzo Queensland College of Art / Griffith University. Sodeluje lahko vsakdo!

viewer

Ocenjevanje, nagrade in dogodek v Avstraliji

Po končanem prijavnem roku bo žirija prispela dela ocenila. Udeleženci festivala imajo vpogled v ocenjevanje, prejmejo pa tudi pisne strokovne komentarje svojega prijavljenega dela. Vsa prijavljena dela bodo objavljena na Memefestovi spletni strani in tako postavljena na ogled mednarodni javnosti.

Avtorji najboljših del bodo prejeli trojno nagrado – ena izmed njih je naša posebna nagrada za domiselne kritične intervencije, ki bo podeljena v letošnjem letu v sodelovanju s Queensland College of Art, Griffith University, Brisbane, Avstralija. Enega od avtorjev iz vsake kategorije bomo povabili v Brisbane, Avstralijo, da sodeluje v interdisciplinarni delavnici za kritične intervencije v javnem prostoru v Brisbaneu, ki bo potekala meseca novembra 2013

O Memefestu

Bolj kot spektakelski dogodek je Memefest analitično, taktično in izobraževalno komunikacijsko orodje. Skozi leto služi kot medij za razpravo in prikaz inovativnih in kakovostnih komunikacijskih pristopov, del leta pa je rezerviran za festivalski del.

Memefest je festival, ki poteka primarno vendar ne izključno v virtualnem okolju. Od drugih festivalov se razlikuje tudi po kompleksnih tekmovalnih izhodiščih, zaradi česar morajo udeleženci pokazati poglobljeni odnos do izbranih vsebin. Tekmovalna izhodišča so vsako leto prilagojena trenutnemu globalnemu stanju na področju širjenja idej komuniciranja in medijev. Za Memefest je v primerjavi z drugimi festivali značilno, da se ukvarja z alternativnimi komunikacijskimi koncepti, družbeno odgovornostjo ter povezovanjem teorije in prakse:

V desetih letih so se na Memefest s svojimi deli prijavili avtorji iz več kot šestdeset držav, iz vseh kontinentov sveta. Festivalska izhodišča so del študijskih obveznosti pri predmetih na več univerzah, na petih kontinentih. Memefestu, s centroma v Sloveniji in Avstraliji, uspešno pomagajo s svojim delom lokalni centri, kot sta centra v Braziliji in Kolumbiji za področje Latinske Amerike, na področju Balkana je za pomoč pristojen center v Srbiji (Memefest Balkan). Na svetovnem spletu komuniciramo z več kot šestdesetimi državami. Skrbno izbrano mednarodno žirijo sestavljajo strokovnjaki različnih področji, skupno pa jim je predvsem: integriteta strokovnega in profesionalnega dela.

Več o Memefestu 2013 in preteklih festivalih je na voljo na www.memefest.org.

Dodatne informacije:

Memefest // Dejan Vodeb // dejan@memefest.org // (041)953-695.