Večer slovenskega neodvisnega filma

Četrtek, 19. december // kino Udarnik // vstopnina: 4  evre, 3 za študente, dijake in upokojence

19.00 KOLEGA // Vasja Rovšnik / Slovenija, 2013 / 83 min, digital

21.00 VEZELA // Tomo Novosel /Slovenija, 2013 / 52 min, digital / + pogovor z avtojem in filmsko ekipo

***

KOLEGA

ŽANR: triler, komedija, misterij

DOLŽINA: 83 min

REŽIJA, SCENARIJ, MONTAŽA: VASJA ROVŠNIK

IGRAJO: JURIJ HUSAR, IZTOK HORVAT, BORIS JAUŠOVEC, BORUT STERGAR, SAMO TUŠ, DUŠAN RADIČ, DENNY THERAUX, MANJA RANC-KOSAR, MELITA HAMLER, SONJA KARLO, JERNEJ ŠAVEL, GREGOR ŠMID, GORAN GLAVAČ, MIRKO FRAS, DUŠAN RAKAR, BORIS JAUŠOVEC, SANDRA MITROVIĆ, RAJKO MITROVIĆ, VITO DUNDEK, DAMIJAN SOVEC, SERGEJ BRANDL, BORIS JAUŠOVEC, VALENTINA ŠKAFAR, JURE VOLF, ZORAN SMILEVSKI, DARE DVANAJŠČEK, PETER JANČAR, SAŠO REBRICA, ROK KOROŠEC, JOSIP MEKIŠ, DITKA VOLF, KRISTJAN KOLBL, POLDI IVANEK, NIKO PINTARIČ, DARKO FIRŠT, MATEVŽ FIRŠT, TONE REGORŠEK, DARKO FRAS, EMIL HOLC, BERNARD TIVADAR, DARE BRUMEN in drugi.

KAMERA: VASJA ROVŠNIK, DOMINIK FRAS, BORUT STERGAR, TOMAŽ HOJNIK

DIREKTOR FOTOGRAFIJE: DOMINIK FRAS

TON: LEON ŽNIDARIČ, VASJA ROVŠNIK, ZORAN SMILEVSKI

MASKA: BOŠTJAN RAUTAR

LUČ: DOMINIK FRAS, VASJA ROVŠNIK IN DRUGI

GLASBA: RUŠPROJEKT MUSIC, SIGUR ROS, THERAPY?, WRONG, MLADA BELTINŠKA BANDA, ŠKM BANDA

PRODUCENT: VASJA ROVŠNIK

PRODUKCIJA: RUŠPROJEKT video in kulturna produkcija

Film je predzgodba lanskega celovečernega filma Kolesarji v temi (uvrščenega v redni program FSF-ja 2012 v Porotrožu). Dogajanje je postavljeno v leti 2012/13, v čas mariborske in vseslovenske vstaje, v fiktivno pomursko mestece. Protagonist zgodbe je (spet) Bojan Borko, mali človek srednjih let, ki vsak dan s kolegom Srečkom, ki je hkrati njegovo popolno nasprotje, popiva ter gleda TV, medtem ko po severovzhodnem delu države lomasti množični morilec, ki žrtev ne izbira. Medtem ko policija tava v temi, ob komentiranju aktualno-političnih dogodkov spremljamo začetek politične kariere Borkovega kolega Srečka Novaka, njun konflikten medsebojni odnos, ki se zaradi ideološkega nestrinjanja vedno bolj lomi, na drugi strani pa spoznavamo odnos med s službo preobremenjenim očetom, trgovskim potnikom, in njegovim metroseksualnim sinom. Hkrati je skozi vrstice prikazana tudi shizofrena situacija, v kateri se je zavoljo finančne, politične in vrednotne krize znašel razklani slovenski narod, še posebej v od države pozabljenih regijah, kot je Pomurje.

Nekaj informacij o avtorju in snemanju: Film je režiral Radgončan Vasja Rovšnik, profesor zgodovine in sociologije, zgoraj omenjeni film pa je že njegov tretji igrani celovečerec v zadnjih treh letih, posnet v sklopu Kulturno-umetniškega društva za razvoj alternativne kulture Radgona (krajše KUD ZRAK) in RUŠPROJEKT video in kulturne produkcije. V filmu prostovoljno nastopa več kot 60 Radgončanov-naturščikov. Film je bil posnet na večih lokacijah v Radgoni, Pomurju in sosednji Avstriji, med februarjem in julijem 2013. Režiser, igralci in ekipa so film posneli brez honorarja, le z najosnovnejšo opremo (fotoaparat, objektiv, diktafon) in veliko dobre volje.

 ***

VEZELA

dokumentarni film, SLO, 2013, 52 min

Produkcija: Društvo eksperimentalne umetnosti Slovenija.

Režija: Tomo Novosel

Direktor fotografije: Miha Kolar.

Vstopite v življenje in svet kontroverznega umetnika Zlatka Verzelaka/Franca Vezele. Necenzuriran dokumentarec vas bo skozi alkohol, gnev, anarhijo in umetnost skušal pripeljati do bistva … do človeka.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1z8cqcC-Ucc]