Programske novice – december (2)

Brezplačen praznični filmski program
Kino Udarnik od sobote, 21. decembra naprej znova Mariborčanom in Mariborčankam ter drugim filmofilom podarja 10-dnevni brezplačni filmski program. Pripravili smo raznolik izbor filmov za vse generacije in okuse – od otroških animiranih filmov, družinskih in romantičnih komedij do najboljših art filmov in dokumentarcev zadnjih let. Program bodo še dodatno popestrili kinotečna klasika Žepar, izbor najboljših videospotov leta po izboru revije Podoba-glasba in freestyle filmski program, ki nas bo uvedel v snowboardersko sezono. S tem želimo širšemu občinstvu približati celoten spekter udarniške filmske ponudbe, ki jo pripravljamo skozi vso leto in občanom v teh težkih časih podariti kulturno doživetje gibljivih slik. V desetih dneh do 30. decembra si bo mogoče ogledati kar 35 filmov, ki bodo večinoma predvajani na izginjajočem 35-milimetrskem traku.
*****
Velika prednovoletna zabava v režiji kina Šiška in kina Udarnik

Zavod Udarnik je bil letos povabljen kot partner in bratska organizacija za velik prednovoletni dogodek v Kino Šiška. S skupnimi močmi bomo ta petek ob 21. uri organizirali skupno ljubljansko-mariborsko-beograjsko druženje in zabavo. Nastopili bodo Rambo Amadeus & Two Winnetous. Poznavalske priče pravijo, da Ramba v takšni našpičeni izvedbi nismo slišali od začetka 90. let, poleg obveznih turbo hitov Šakom u glavu, Čobane, “Smrt Popa Mila Jovovića” prirejenih za trio, pa bodo izvedli tudi nekaj povsem novih del. Za afterparty bo poskrbel udarni mariborski kolektiv PMP (Party Monster Performance), uvod v dogodek pa bomo posvetili legendarnima mariborskima kinooperaterjem s kratkim študentskim filmom Vida Hajnška Franček in Otilija. Lahko se nam pridružite tudi na avtobusnem prevozu v Ljubljano in nazaj, ki bo ob 17. uri startal izpred Vinaga na Trgu generala Maistra – prispevek za prevoz do prestolnice in nazaj znaša 7 evrov, ob tem pa dobite vabilo za prost vstop na dogodek. Prijave zbiramo v Udarnik cafe-ju.

Več informacij na:
http://zavodudarnik.wordpress.com/2013/12/11/veliki-prednovoletni-dogodek-v-reziji-kina-siska-in-kina-udarnik/

*****

Državljan Kane in večer slovenskega neodvisnega filma


Tudi pred začetkom prazničnega dogajanja se bo zvrstilo nekaj zelo zanimivih filmskih vsebin. Jutri bo tako v okviru kinotečne retrospektive Silvanovih 10 ob 20. uri na sporedu eden najbolj prelomnih in kritično opevanih filmov vseh časov Državljan Kane, režiserja Orsona Wellsa. Danes ob 19. uri in jutri ob 18. uri si je še mogoče ogledati Obljubljeno deželo z Mattom Damonom, v režiji Gusa van Santa, sicer tudi avtorja oskarjevskih dram Milk in Dobri Will Hunting. V četrtek ob 19. uri pa pripravljamo večer slovenskega neodvisnega filma, v okviru katerega bomo predstavili novo stvaritev radgonskega režiserja Vasje Rovšnika film Kolega, in glasbeni dokumentarec Vezela, Slovenjgradčana Toma Novosela. Slednji bo s filmsko ekipo tudi gost večera.

Več informacij:
http://zavodudarnik.wordpress.com/ambasada-kinoteka-3/
http://zavodudarnik.wordpress.com/artkino/
http://zavodudarnik.wordpress.com/2013/12/15/vecer-slovenskega-neodvisnega-filma/