Programske novice in novosti – maj

Filmsko izobraževalni program

Z našim filmskim programom vedno težimo tudi k izobraževanju in vzgajanju publike, že z izborom nekoliko zahtevnejših in umetniško bolj izstopajočih filmov, pa tudi s spremljajočimi pogovori in drugimi dodatnimi vsebinami. A teden bo še posebej v znamenju tovrstne dejavnosti.

Začenja se že nocoj, ko boste imeli zadnjo priložnost za ogled dveh dokumentarnih filmov Tonija Cahuneka, ki izpostavljati dve aktualni pereči temi globalni in pri nas, to so športne stave in konoplja. Filma Poročilo Žbe in Svet stav si lahko ogledate od 19.30 naprej, vstop pa je prost. Za zamudnike ta teden ponavljamo tudi dobitnika tujejezičnega oskarja, film Neskončna lepota, ki bo na sporedu jutri ob 19. uri, v četrtek ob 19.30 in v nedeljo ob 20.00.


Martin Sheen v Surovi baladi

S polno paro se bo nadaljevalo v sredo, ko v okviru kinotečnih projekcij začenjamo sodelovanje z MISC Infopeko in tako dobivamo Filmopeko. Sicer redne tedenske kinotečne projekcije, ki na udarniško platno prinašajo največje mojstrovine filmske zgodovine, bodo enkrat mesečno pospremljene s strokovnim predavanjem in pogovorom po filmu. To sredo ob 18. uri je na vrsti prvenec Terrenca Malicka Surova balada (Badlands) iz leta 1973 o fatalni, uporniški ljubezni med Martinom Sheenom in Sissy Spacek. Gostujoči predavatelj pa bo filmski kritik Damijan Vinter.

Središčno mesto v tem izobraževalno filmskem programu ima gotovo kontroverzni dokumentarni film režiserja Erwina Wagenhoferja Abeceda (Alphabet), ki se loteva togosti izobraževalnega sistema in buri duhove številnih gledalcev po svetu in v Sloveniji. Med drugim ima tudi na zgornjem plakatu zapisano: »Osemindevetdeset odstotkov otrok se rodi visoko nadarjenih. Po šolanju je takšnih le še dva odstotka.” Ogledati si ga je zaenkrat mogoče še: 30. maj ob 18.00, 31. maj ob 20.00, 2. junij ob 18.00, 4. junij ob 20.00, 6. junij ob 20.00 …


Ženska, ki si je otrla solze

Pester filmski teden bosta zaključila še predstavitev festivala Kino Otok, ki letos praznuje 10. obletnico, in sicer s programom kratkih filmov Potujoči otok, ki bo na sporedu brez vstopnine v četrtek ob 18. uri. Naj ob tem še omenimo, da je mogoče v Udarniku kupiti tudi festivalske vstopnice za letošnjo izvedbo Kina Otok. In pa predpremiera filma Ženska, ki si je otrla solze, ki bo v petek ob 20. uri in se je bo udeležila tudi režiserka z nekaterimi člani filmske ekipe. Film je nastal v koprodukciji Makedonije, Slovenije, Belgije in Nemčije.

Glasbeno dogajanje


Matej Krajnc
Ves teden nas čaka tudi pestro glasbeno in klubsko dogajanje. Jutri ob 21. uri je na programu redni torkov jam session, v sredo ob 21. uri v Udarnik prihajajo Matej Krajnc in sužnji sendvičev, ki bodo koncertirali brez vstopnine in predstavljali novo plato Na meji. Če bo vreme omogočalo, pa bodo v četrtek ob isti uri kar na Grajskem trgu zaigrali naši stalni sopotniki Hadik Mihaly Band.
*
Na sredinem koncertu Mateja Krajnca in sužnjev sendvičev bo v organizaciji Subkulturnega azila Maribor potekal tudi fotografski natečaj za najboljšo koncertno fotografijo. Zbirala se bo izmed fotk, ki bodo med koncertom posnete in objavljene na Facebook dogodku in Facebook strani Subkulturnega azila Maribor, zmagovalec pa bo razglašen takoj po koncu nastopa in nagrajen s 50 evri.