Danes začetek retrospektive ob 60-letnici Cannske Zlate palme

Edini sovjetski dobitnik Zlate palme, film Letijo Žerjavi iz leta 1958. bo nocoj (v četrtek, 4.9.) ob 20. uri odprl retrospektivo

V letu 1954 je cannska žirija predlagala “Veliko nagrado Mednarodnega filmskega festivala”, z vsako leto novim dizajnom. Decembra je direktorski svet povabil številne draguljarje, da predložijo svoj predlog za palmo kot posvetilo cannskemu grbu. Izbrana sta bila Lucienne Lazon in Sébastien. Prvo zlato palmo (Palme d’Or) je leta 1955 prejel Delbert Mann za film Marty.

V sodelovanju s Slovensko Kinoteko smo ob tej priložnosti pripravili program vrhuncev in zanimivosti, povezanih z Zlato palmo. Program, ki se začenja prihodnji četrtek (4.9.) ob 20. uri, smo skušali glede na razpoložljive filme sestaviti čim bolj pestro in zajeti čim več obdobij, filmskih izrazov, žanrov in držav nastajanja. Tako bomo prikazali tudi edinega sovjetskega in kitajskega dobitnika (Letijo žerjavi in Zbogom, moja konkubina), dvojnega japonskega dobitnika (Shohei Imamura) ter edino žensko režiserko, ki se je do zdaj okitila z Zlato palmo in letos tudi predsedovala žirija Jane Campion … Predstavili bomo tudi eno od dveh dvojnih zmag doslej v zgodovini (1993), sicer pa serijo kultnih filmov, ki so se za večno vpisali v filmsko zgodovino in še danes burijo domišljijo gledalcev po vsem svetu.

Otvoritveni film Letijo Žerjavi, ki bo jutri ob 20. uri odprl retrospektivo, je režiral Mikhail Kalatozov. Zgodbo govori o Veronici in Borisu, ki uživata v zaljubljenosti, a idilo grobo prekine začetek druge svetovne vojne v Moskvi. Boris odide na fronto dan pred Veronikinim rojstnim dnem in se ne utegne niti posloviti … Poleg Zlate palme je bil film nagrajen tudi s posebno nagrado za glavno igralko Tatjano Samojlovo.

Filmska serija se bo nadaljevala tudi v novembru in decembru, napovedujejo pa se mojstrovine, kot so Podzemlje, Plesalka v temi, Apokalipsa danes, Pianist, Ljubezen in druge.

Več informacij na:
http://zavodudarnik.wordpress.com/ambasada-kinoteka-3/