_MG_9594

Nabito polna otvoritev Intimnega kina v GT22!

Sinoči smo v GT22 zelo uspešno odprli Intimno kino v naši kleti, nekdanji diskoteki Mona Liza, kjer že dve leti nastaja nedvisno gledališče društva Moment Intimni oder. Prva projekcija je bila zapolnjena do zadnjega sedeža – našteli smo 50 obiskovalcev – 5 filmofilov pa si je omislilo tudi prenosen Intimni abonma za 10 projekcij oz. obiskov. To nedvomno priča o veliki potrebi mariborskih filmskih ljubiteljev po kakovostnejšem, art kino in dokumentarnem programu v filmu in umetnosti posvečenem prostoru. Na čustveni otvoritvi smo prebrali tudi Kino manifest, smernice kina, kot si ga zamišljamo in ki jim bomo in smo jim tudi do zdaj sledili:

1. Kino mora izobraževati o filmu in nositi odgovornost za izobraževanje še posebej otrok in mladih.

2. Kino ne sme postati ozko usmerjena ustanova, ki bi prikazovala samo določen del produkcije, ampak mora odgovarjati na realne potrebe časa in prostora.

3. Kino si mora prizadevati za programsko raznovrstnost – iskati možne povezave med filmom, gibljivimi slikami in drugimi umetniškimi zvrstmi.

4. Kino mora spoštovati tako filmsko dediščino kot aktualne trende v avdio-vizualni produkciji; prikazovati in izobraževati o obojem.

5. Kino mora biti družbeno-angažirana ustanova ter delovati po principih odprtosti in transparentnosti.

6. Kino je družbeni film. Odpira debato o družbi, umetnosti in gibljivih slikah ter podpira druženje ljudi in deljenje mnenj, pogledov in premislekov.

V kolikor so upoštevane vse zgornje točke, ni pomembno kdo s Kinom upravlja, potrebno pa je zagotoviti tehnične pogoje za njegov razvoj!

Hvala ekipi, vsem podpornikom GT22: družini Oset Puppis, Fundaciji Sonda, Press Clipingu, Mestni občini Maribor in posameznim donatorjem za Intimni oder, da so to omogočili, publiki, ki nam je izrazila takšno zaupanje, katerega jemljemo tudi kot veliko odgovornost, in vsem, ki ste nam pomagali razširiti dobro besedo o Intimnem kinu. Pravi mestni kino v Mariboru vsekakor ima prihodnost ob takšnih ljudeh, upamo pa, da bodo končno tudi odločevalci to v polni meri prepoznali in bomo s skupnimi močmi lahko zgodbo razvijali in nadgrajevali.

Dodajamo še nekaj foto utrinkov s sinočnje otvoritve (foto: Marko Golnar, Mišnica GT22):

_MG_9539

_MG_9580_MG_9545_MG_9604_MG_9627_MG_9601