Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • This dogodek has passed.

Mobilni Udarnik, Ekstremno slovensko 2016: pogovor s Katarino Stegnar

8. marca 2016 / 18:00 - 19:00

katarina stegnar_drevoDrevo, 2014, Sonja Prosenc, na fotografiji: Luka Rosas in Katarina Stegnar

 

Katarina Stegnar je vsekakor ena najbolj eksperimentalnih in inovativnih igralk v sodobnem slovenskem gledališču, za katero v umetnosti in gledališču ne obstaja nikakršna samoumevna senzibilnost ali nekaj, o čemer bi si ne bilo mogoče zastaviti še enega vprašanja.”
(Iz obrazložitve za nagrado Zlata Ptica.)

 

Rojena 1976 v Ljubljani. Diplomirala na AGRFT leta 2002.

VLOGE NA FILMU IN TELEVIZIJI
2015 Impromptu
2013 Drevo, celovečerni igrani film
2005 Predmestje, celovečerni igrani film
2002 Brez skrbi, Sergej Pavlovič, vse bo še v redu, kratki igrani video
2001 Barabe!, celovečerni igrani film
2000 Figurae Veneris

 

Igralka, plesalka in performerka Katarina Stegnar je na slovenskem gledališkem prizorišču dejavno navzoča vsaj od leta 1999. S svojimi kreacijami je opazno zaznamovala slovensko neodvisno scensko umetnost, redno pa sodeluje tudi s slovenskimi institucionalnimi gledališči. Je ena najbolj dejavnih sodelavk platforme za raziskavo, razvoj in produkcijo sodobne scenske umetnosti Via Negativa, kjer sodeluje od leta 2004 (Incasso, Bi ne bi, Viva Verdi, Štiri smrti in Out). V performansih VN je ustvarila prostor za konceptualno dosledno in inovativno uprizarjanje, ki ga zaznamujejo raziskovalnost, odpiranje spornih vprašanj, iskanje novih, drugačnih oblik prezentacije in kritičen razmislek o lastnem ustvarjalnem delu in o mediju, v katerem se izraža. Kot izvajalka nenehno razvija in poglablja tako performativno kot referencialno komponento in je neizprosna tako do sebe kakor do publike.
(vir: http://sigledal.org/geslo/Katarina_Stegnar)

Letos je prejela nagrado Prešernovega sklada. Iz razlage Suzane Koncut: “Zlasti pa velja izpostaviti njeno vlogo v filmu Drevo Sonje Prosenc, v katerem se ji je kot razmeroma novemu filmskemu obrazu posrečilo z vrhunsko ponotranjeno in minimalistično igro ustvariti prefinjeno detajliran ženski lik, poln silovitih čustev. S skrbno izbranimi, skrajno reduciranimi in redkimi gestami je dala liku matere v brezizhodni situaciji moč in notranjo napetost, ki podpirata estetsko dovršeno filmsko podobo”

Je članica skupine Betontanc in njenega spin-offa, kolektiva Beton Ltd. Sodelovala je in sodeluje z Gledališčem Glej, Anton Podbevšek Teatrom, SNG Dramo, E.P.I. Centrom, Wax Factory, Plesnim Teatrom Ljubljana, Ex-Pontom, Masko itd., že od leta 2002 pa tudi s Slovenskim mladinskim gledališčem, kjer se je decembra 2014 zaposlila v igralskem ansamblu.

 

Naslednji pogovor bo 15. marca, ko v goste prihaja igralka Maruša Majer. Več kmalu …

Podrobnosti

Datum:
8. marca 2016
Čas:
18:00 - 19:00
Dogodek Categories:
,
Dogodek Tags:
, , , , , , , , ,

Prizorišče

Stanovanje št. 4
Glavni trg 22
Maribor,
+ Google Map