Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • This dogodek has passed.

Mobilni Udarnik: Film Drevo in pogovor Ekstremno slovensko s Sonjo Prosenc

22. julija 2016 / 21:00 - 23:00

letni kino prosenc

Sonja Prosenc je v zgodovini slovenskega filma šele četrta ženska, ki ji je uspelo posneti celovečerni igrani film. In zanimivo je, da tako kot Barbara Zemljič, režiserka Panike, prihaja iz Slovenj Gradca. Med odraščanjem jo je vleklo v plavanje, poletna popotovanja po Evropi in fiziko, ki jo je nameravala tudi študirati. A nazadnje je, navdihnjena s knjigo Toma Križnarja in zgodbami Arneta Hodaliča, pa tudi z mamino ljubeznijo do literature in očetovim pripovedovanjem zgodb, ugotovila, da jo še bolj vleče v dokumentarne filme. Tako je izbrala študij novinarstva in vse seminarske naloge izkoristila za poglabljanje v sedmo umetnost. Enako je bilo z diplomsko nalogo, kjer je raziskovala, kako bi lahko odpravili distanco, ki se nam zgodi ob zrenju v umetniška dela …

Z Rokom Sečnom sta zagnala produkcijsko hišo Monoo, kot ekipa pa so se ujeli z Mitjo Ličnom, ki je kot direktor fotografije najprej zaznamoval njen kratki film Jutro, utemeljen na resnični zgodbi o Korošcu, ki so mu med nočnim počitkom na obcestnem počivališču pri severnih sosedih ukradli ledvico. Film ji je prinesel prvo mednarodno nagrado, Eurochannel pa ga je odkupil za predvajanje v 31 državah. V času Evropske prestolnice kulture 2012 so se lotili odlično sprejetega dokumentarca o slikarju Jožetu Tisnikarju Mož s krokarjem.

Nato pa je sledilo Drevo, ki je pomenilo dokončen preboj mlade ekipe in Prosenčeve kot mednarodno priznane avtorice. Premiero je doživelo na festivalu v Karlovih Varih, prejelo pa 5 nagrad in 10 nominacij. Med drugim je bil film tudi slovenski kandidat za letošnjega tujejezičnega oskarja, na Festivalu slovenskega filma 2014 pa si je prislužil vesne za najboljšega igralca (Jernej Kogovšek), fotografijo (Mitja Ličen) in glasbo (Janez Dovč). Lani je Sonja posnela tudi kratek film Impromptu, v katerem znova blesti Katarina Stegnar (glavna vloga tudi v Drevesu) ob njej pa Primož Bezjak. Film si lahko vsak petek (tudi ta petek, 22. julija) od 11. do 17. ure ogledate v Black Boxu v GT22.

Sonja je bila prej že asistentka režije pri Kutinovem Nikoli nisva šla v Benetke, še prej sta skupaj z Rokom Bičkom isto vlogo opravljala pri Lapajnetovih Kratkih stikih. Z grafičnim oblikovanjem je pustila pečat tudi na filmih Jana Cvitkoviča, Vlada Škafarja in Janeza Burgerja. Medtem pa nastaja tudi že njen naslednji dolgometražni igrani film. Tokrat se je lotila glorifikacije ekstrovertiranosti in vsega površinskega skozi intimne zgodbe. Spletla pa jih bo okrog ženskega lika in ne po naključju. Prepričana je namreč, da nam prav tako kot režiserk igranih celovečercev še vedno manjka tudi ženskih glavnih likov.

»Film ne le odseva našo realnost, pač pa tudi gradi naše videnje realnosti in posledično realnost samo. Če ženske v filmih nastopajo v zelo stereotipnih vlogah in odnosih, sem prepričana, da to vpliva na odnose v realnem svetu.« – Sonja Prosenc v intervjuju za rtvslo.si

FILMOGRAFIJA:

Impromptu (2015), na sporedu #blackbox v GT22 vsak petek do konca avgusta od 11.00 do 17.00
Drevo (2013), na sporedu letnega kina pred pogovorom v petek, 22. julija ob 21.00
Mož s krokarjem (2012)
Jutro (2012)
Nič novega, nič pretiranega (2005)

VIR:

http://www.mladina.si/161005/sonja-prosenc-filmska-reziserka/
http://www.film-center.si/sl/film-v-sloveniji/filmi/oseba/6404/sonja-prosenc/
http://monoo.si/

Podrobnosti

Datum:
22. julija 2016
Čas:
21:00 - 23:00
Dogodek Categories:
,
Dogodek Tags:
, , , , , , ,

Prizorišče

Piramida Hill
Maribor, 2000 Slovenia + Google Map