Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • This dogodek has passed.

Mobilni Udarnik in GT22 predstavljata: Pogovor z Milado Kalezić, Ekstremno slovensko 2016

20. maja 2016 / 19:00 - 20:00
meri

Znameniti »Jok brate, odpade!« je gotovo eden od najbolj ponarodelih filmskih stavkov v Sloveniji, To so gadi pa še vedno eden najpriljubljenejših slovenskih filmov doslej. Edinstvena Meri še zdaj ostaja v srcih Slovencev in Slovenk, prav tako pa tudi igralka, ki je z njo debitirala v filmskem svetu, Milada Kalezić. V filmu sicer, zanimivo, nikoli ni več dobila tako vidne vloge, zato pa je ustvarila izjemno gledališko kariero. V Črni gori rojena in v Mariboru odraščajoča igralka je svojo poklicno pot začela v SLG-ju Celje, kjer je zapustila izjemno globoko sled, v sezoni 2002/2003 pa se je pridružila ansamblu mariborske Drame. Za svoje delo je prejela številne nagrade: tri Borštnikove nagrade, nagrado Prešernovega sklada, Združenja dramskih umetnikov Slovenije, mesta Celje, mariborsko Glazerjevo nagrado za življenjsko delo in listino, nagrado za vlogo Meri v filmu To so gadi, leta 2011 pa tudi Borštnikov prstan, najvišje priznanje za igralsko ustvarjanje. Trenutno začenja snemanje z Markom Nabršnikom za njegov nov film Slovenija, Avstralija in jutri ves svet.

»Igraš do konca, strastno, mogoče tudi pretiravaš, ker to v tistem obdobju potrebuješ. Življenje je v enem obdobju bolj, v drugem manj intenzivno. Potem pa z leti, ko si starejši, in to tudi pričakujejo od tebe, se umiriš. Najbolj blizu mi je misel ruskega metropolita Antonija Bluma, ki je v eni pridigi svojim faranom rekel: Jaz se staram, vi se starate. Telo nezadržno propada, volje ni več mogoče zadržati. Kaj sploh lahko naredimo? Lahko samo še ohranimo živo srce. Kaj pa je živo srce? Živo srce je tisto, ki misli na druge.« – Milada Kalezić v intervjuju za rtvslo.si

Obrazložitev Glazerjeve nagrade 2016: “Mariborske odrske deske je zaznamovala z neprecenljivim prispevkom k umetniški kreativnosti in kakovosti projektov, v zaodrje pa s svojo iskreno srčnostjo, duhovito avtorefleksijo in pronicljivo materinsko občutljivostjo prinaša navdihujoče zaloge pozitivne energije in izjemno čuječnost za življenjsko-gledališke negotovosti kolegov.«

Milada-Kalezic_b

Filmografija

– Križ in kladivo (2015, narator), dokumentarni
– Pesnikov portret z dvojnikom (2003), celovečerni igrani film
– Varuh meje (2002), celovečerni igrani film
– Radio.doc (1995), celovečerni igrani tv film
– Veter v mreži (1989), celovečerni igrani film
– Bronasti vijak (1988), tv nadaljevanka
– Trije prispevki k slovenski blaznosti (1983), celovečerni igrani film
– Prestop (1980), celovečerni igrani film
– To so gadi (1977), celovečerni igrani film

http://www.film-center.si/sl/film-v-sloveniji/filmi/oseba/1852/milada-kalezic/

Podrobnosti

Datum:
20. maja 2016
Čas:
19:00 - 20:00
Dogodek Categories:
,
Dogodek Tags:
, , , , , , ,

Prizorišče

GT22
Glavni trg 22
Maribor, Slovenia
+ Google Map