Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • This dogodek has passed.

Pogovor z Nino Ivanišin – Mobilni Udarnik, Ekstremno slovensko 2016

29. marca 2016 / 18:00 - 19:00

Nina Ivanišin, Slovenka, 2009

 

Kot je napovedala zadnja gostja Maruša Majer, bo naslednja sogovornica pogovorov s filmskimi ustvarjalkami Ekstremno slovensko 2016 Mariborčanka Nina Ivanišin, v zadnjem času ena najbolj aktivnih slovenskih filmskih igralk mlade generacije, med drugim poznana po vlogah v filmih, kot so: Slovenka, Piran – Pirano, Idila, Naj ostane med nama in drugih. Ob tem imamo to čast, da jo vračamo na kraj, kjer je svojo igralsko pot tudi začela, in sicer na Prvi oder Prve gimnazije Maribor, ki se ji za izkazan interes prisrčno zahvaljujemo.

Ivanišinova je kot rečeno nekdanja Prvogimnazijka, študirala pa je na AGRFT v Ljubljani, smer Dramska igra in umetniška beseda pri mentorjih Miletu Korunu in Matjažu Zupančiču. Začela je v Gledališki šoli Prve gimnazije Maribor pod vodstvom Mojce Redjko, zdaj direktorice Lutkovnega gledališča Maribor. Tja je zatavala bolj po naključju kot načrtno, ostala pa zaradi programa, ki ji je omogočil stik z najrazličnejšimi oblikami gledališča in izvrstnimi režiserji (med njimi je najti tudi danes zvezdniška imena, kot je Jernej Lorenci), hkrati pa jo je izučil delati na več pozicijah hkrati, od tehnike do kostumografije, in ji s tem za vse življenje podaril ljubiteljski duh, zaradi katerega pravi, da ji nič ni odveč.

V filmu Rajka Grlića Naj ostane med nama, se je poljubljala z legendo jugoslovanskega filma Mikijem Manojlovićem, v Slovenki Damjana Kozoleta je bingljala z glavo navzdol z razmeroma velike višine in igrala študentsko prostitutko, v Idili, prvi čistokrvni slovenski grozljivki, pa sta jo preganjali hribovski pokveki Francl in Vintlr. Pravi, da so za igralca vse naloge enako zahtevne in bi moral k njim pristopati z enako resnostjo. Sleči se je najlažje, reče. Vsak človek se slači večkrat na dan.

Kot gledališka igralka je bila sprva zaposlena v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju, zdaj pa je članica ansambla osrednjega slovenskega gledališča SNG Drama. Tam si je pred dvema letoma prislužila številne nagrade za vlogo v Lorencijevi Svatbi.

 

FILMOGRAFIJA

Idila (2014)
Na Pogled (2013)
Zmaga ali kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine (2011)
Stripburger v gibanju (2010)
Naj ostane med nami (2010)
Veter v meni (2010)
Piran – Pirano (2010)
Slovenka (2009)
Bordo rdeča (2007)
AgapE (2007)
Instalacija ljubezni (2007)
Moj sin, seksualni manijak (2006)

 

NAGRADE

2014 Nagrada Branka Gavelle za najboljšo žensko vlogo (za vlogo Lenke v uprizoritvi Svatba v izvedbi SNG Drama Ljubljana), Pdf.gif Obrazložitev Info.png
2014 Borštnikova nagrada za igro na 49. Festivalu Borštnikovo srečanje (za vlogo Lenke v uprizoritvi Svatba v izvedbi SNG Drama Ljubljana)
2013 priznanje ZDUS za umetniške dosežke za vloge Lenke v Svatbi Rudija Šelige (r. Jernej Lorenci), Moje matere v predstavi Še vedno vihar Petra Handkeja (r. Ivica Buljan), Maše v Treh sestrah Antona Pavloviča Čehova (r. Janusz Kica), Igralke v predstavi Gledališki bum- bonjera Luke Martina Škofa in Blaža Rejca (r. Luka Martin Škof) in več vlog v predstavi B ožič pri Ivanovih Aleksandra Ivanoviča Vedenskega (obrazložitev)
2007 Študentska Severjeva nagrada za vlogo Mathilde von Zahnd v študijski predstavi Fiziki Fridericha Durrenmatta.
2007 Zlatolaska za najboljšo stransko žensko vlogo Norec v Shakespearovem Kralju Learu, AGRFT
2005 Zlatolaska za igro v kratki TV igri Gramatikus, AGRFT

Viri:
http://sigledal.org/geslo/Nina_Ivani%C5%A1in
http://www.film-center.si/sl/film-v-sloveniji/filmi/oseba/6506/nina-ivanisin/
http://www.mladina.si/166402/nina-ivanisin-igralka/

Podrobnosti

Datum:
29. marca 2016
Čas:
18:00 - 19:00
Dogodek Categories:
,
Dogodek Tags:
, , , , ,

Prizorišče

Prvi oder, Prva gimnazija Maribor
Trg generala Maistra 1
Maribor, Slovenia
+ Google Map