Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • This dogodek has passed.

Predstavitev vin štajerskih vinarjev in ogled filma “Terra Magica”

12. avgusta 2016 / 19:00 - 23:00

kino in vino, piramida

V okviru projekta Mobilni Udarnik: Letni kino z razgledom na Piramidi, si bomo v petek ob 21.oo ogledali film “Terra Magica” režiserja Jureta Breceljnika. Dokumentarec o briških vinarjih, majhni, a predani skupini ljudi, ki je vinorodno zemljo nasledila od svojih očetov in s težkim delom obudila tradicionalne, naravne načine predelave. Večer na Piramidi bodo popestrili Štajerski vinarji, od 19:00 naprej boste lahko poiskusili njihova odlična vina. Predstavili se bodo: VINO KUŠTER, Vino JARC, Vina Kraner-Plateis, Vinogradništvo MULEC, Vino GREIF, Vinogradništvo Ramšak, Vina Joannes in Vinogradi Horvat.

Sequence 06.00_00_24_15.Still001

Terra Magica

Slovenija, 2015, BluRay, barvni, 50 minut

režija, scenarij in produkcija Jure Breceljnik
direktor fotografije: Rožle Bregar
kamera: Matic Oblak
montaža in barvna korekcija Urban Potočnik
asistent produkcije Slaviša Majstorović
glasba Miha Petric
oblikovanje zvoka Borut Barden, Žiga Paradžik
grafika Tilen Čufer, Benjamin Ivančič
produkcija Film IT
nastopajo Aleš Kristančič, Marjan Simčič, Aleks Simčič, Marko Skočaj, Stojan Ščurek, Matjaž Četrtič, Primož Lavrenčič, Gašper Čarman, Joško Gravner, Stanko Radikon, Robert Prinčič, Debra Meibiurg, Caroline Gilby, Christy Canterbury
www.terramagicamovie.com

“Ena regija, razdeljena med dvema državama, je prizorišče zgodbe o neverjetnih ljudeh in njihovi ljubezni do sonca in zemlje, ki rojevata vino.”

Sequence 06.00_00_29_10.Still002

V pravljični pokrajini na zahodu Slovenije tik ob meji z Italijo so vinsko trto kultivirali še pred starimi Rimljani. Skozi turbulentno zgodovino so si regijo lastili mnogi imperiji, a ljudje, ki v njej živijo so ostali samosvoji, trmasti in odločni v preživetju na svoji zemlji. Tudi dve veliki vojni, ki sta opustošili pokrajino, jih nista omajali. Na zahodu Primorske pokrajine vino presega politiko. Vinogradi z italijanske strani Collio prehajajo v Goriška Brda brez ozira na politične ali državne razlike. Collio in Brda sta sopomenki in skupaj predstavljata eno najboljših vinorodnih pokrajin za bela vina na svetu. Naša zgodba je tako zgodba o eni pokrajini v dveh državah. Govori o majhni, a predani, skupini ljudi, ki je vinorodno zemljo nasledila od svojih očetov in s težkim delom obudila tradicionalne, naravne načine predelave. Njihovo vino je, tako kot ljudje sami, drzno, močno in polno značaja.

Sequence 06.00_02_18_19.Still018

Fotograf in režiser Jure Breceljnik je bil avtor večkrat nagrajenih kratkih in dokumentarnih filmov, ki jih je od leta 2009 ustvarjal pod okriljem njegove produkcijske hiše Film IT. Leta 2009 je posnel dokumentarni film o vrhunski športni plezalki in kasneje tudi njegovi življenjski sopotnici Nataliji Gros, z naslovom Chalk & Chocolate (Magnezij in Čokolada). Leta 2012 je dokončal svoj prvi celovečerni dokumentarni film, zgodbo o izjemnemu francoskemu hendikepiranemu plezalcu Philipp-u Ribier-u, z naslovom Wild one (Divji).

Vmes je Breceljnik posnel in sproduciral še dokumentarne filme New dimension ( Nova dimenzija, 2011), Black & White heaven (Črno-bela nebesa, 2010), Ratrakistov dnevnik (RTV, 2010), Ko črte govorijo (RTV, 2011) ter dokumentarni portret briških vinarjev Terra Magica, (2015) ki je Juretov zadnji dokončani film. Tik pred koncem montaže pa je bilo tudi njegovo zadnje delo Crossing Iceland (Prečkanje Islandije, 2016), ki bo premierno prikazan v septembru tega leta v Kinodvoru.
Žal pa Jure ni uspel dokončati svojih največjih sanj, dokumentarnega filma o zadnjih ledenih lovcih na vzhodni Grenlandiji, kamor se je po snemanju lani tako zelo želel vrniti. Vendar njegova zvesta ekipa produkcijske hiše Film IT nadaljuje njegovo delo, s poslanstvom posneti zgodbo ledenih lovcev tako Juretu v čast kot v spomin na njegovo neustavljivo strast do fotografije in premične slike.

Podrobnosti

Datum:
12. avgusta 2016
Čas:
19:00 - 23:00
Dogodek Categories:
,
Dogodek Tags:
, , , , , ,

Prizorišče

Piramida Hill
Maribor, 2000 Slovenia + Google Map