Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • This dogodek has passed.

Premiera filma Mama in pogovor z Vladom Škafarjem

26. junija 2016 / 21:00 - 23:00

Vlado Škafar, Slovenija / Italija / BiH, 2016, 93 min

mama_vlado škafar

Tretji del »trilogije o bolečini in lepoti« je filmska pesem o mami in hčeri. Mati odpelje hčer v tujo deželo in jo zapre v hišo v odročni vasici. Čeprav med seboj ne govorita, je jasno, da ima hči samouničevalne težnje. Potovanje, ki se začne kot materin poskus, da bi rešila svojega otroka, postane vse bolj čarobna duhovna pustolovščina, na kateri mati znova prebudi življenje v sebi. Film Mama je doživel svetovno premiero v sekciji Svetla prihodnost filmskega festivala v Rotterdamu.

Avtor: Vlado Škafar

fotografija: Marko Brdar

montaža: Jelena Maksimović, Vlado Škafar

glasba: Mater Vladimírja Godárja v izvedbi Ive Bittove, Ribbon Bow v izvedbi Karen Dalton

zvok: Julij Zornik

producent (Slovenija): Frenk Celarc

direktorica filma (Slovenija): Petra Vidmar

producent (Italija): Igor Prinčič

pridružena producentka: Amra Bakšić Čamo

pridružen producent: Boris Peric

produkcija: Gustav film, Transmedia, SCCA/pro.ba, Arch Production

igrajo: Nataša Tič Ralijan, Vida Rucli, Gabriella Ferrari, Pierluigi Di Piazza

distribucija v Sloveniji: Gustav film

»Če za Mamo rečemo, da je igrani film, in ga bodo šli zato gledat ljudje, ki imajo radi igrane filme, bodo lahko razočarani. Izraz lirski ga opiše bolje. Vedno so me najbolj privlačili filmi, ki so iskali svojo pot, ki niso igrali po pravilih igranega filma in se niso obremenjevali z oznakami; ki so bili svobodni. Vedno sem jih rad gledal, ker sem se potem tudi sam lahko počutil svobodnega.«

– Vlado Škafar

Vlado Škafar je avtor kratkih filmov Stari most (1998) in Nočni pogovori z Mojco (2008) ter celovečercev Peterka: leto odločitve (2003), Otroci (2008), Oča (2010) in Deklica in drevo (2012). Oča je prvi slovenski film, ki je bil izbran v program Mednarodni teden kritike na Filmskem festivalu v Benetkah, prikazan je bil na več kot petdesetih filmskih festivalih po vsem svetu in prejel osebno nagrado Aleksandra Sokurova na festivalu Voices v Vologdi. Vlado Škafar je bil nekoč dejaven kot filmski publicist, znan pa je tudi kot programski vodja in sograditelj Slovenske kinoteke ter filmskega festivala Kino Otok. Vzporedno z nastajanjem filma Mama je s slikarko Joni objavil zbirko poezije in akvarelov Krogi = En = Circles.

http://www.kinodvor.org/spored/arhiv/mama/

Podrobnosti

Datum:
26. junija 2016
Čas:
21:00 - 23:00
Dogodek Categories:
,
Dogodek Tags:
, , , , ,

Prizorišče

GT22
Glavni trg 22
Maribor, Slovenia
+ Google Map