KINO UDARNIK SE JE DOKONČNO PRETVORIL V MOBILNI UDARNIK, NAŠEL UMETNIŠKI AZIL V GT22 IN SE ČEZ POLETJE SELI NA PIRAMIDO. ČEPRAV KINO NA GRAJSKEM TRGU 1 ZNOVA SAMEVA IN SE POGOJI DELA NISO NIČ IZBOLJŠALI, V DOLOČENIH POGLEDIH SO CELO SLABŠI, DELAMO NAPREJ. DA VAS BOMO LAHKO ŠE NAPREJ ZALAGALI Z DOBRIM FILMOM IN ISKRIVIMI POGOVORI, PA POTREBUJEMO TUDI VAŠO POMOČ.


Donacije pa se bodo v živo pobirale na vseh dogodkih letnega kina na Piramidi, kjer bomo 24. junij v družbi Prešernovega nagrajenca Toneta Partljiča zavrteli film Moj ata, socialistični kulak, 26. junija prvega filmskega Kekca, 1. julija kultno Maškarado Boštjana Hladnika in 8. julija legendarno slovensko komedijo To so gadi. Akcija se bo na Piramidi nadaljevala vso poletje do konca avgusta na projekcijah, ki bodo potekale načeloma vsak petek, in na pogovorih v okviru serije Ekstremno slovensko 2016 – naslednji bo s »prvim obrazom slovenskega filma« Mileno Zupančič potekal 29. junija ob 19. uri na terasi GT22.

Hvala že vnaprej vsem, ki prispevate k razvoju kinematografije v mestu.


PODPRITE UDARNIK

Prosimo vas, da podprete iniciativo #zakinoudarnik in prispevate k razvoju kakovostnega filmskega programa v mestu in poplačilu dolgov, v katerih se je zaradi lanske ukinitve programskega sofinanciranja znašel Zavod Udarnik. Na spletu lahko donirate prek PayPala ali na TRR račun, ki sta navedena v okvirčku desno.

NAKAZILO

Prejemnik: USTANOVA FUNDACIJA SONDA
Ulica: Gregorčičeva 56
Kraj: 2000 Maribor
TRR: SI56 0510 0801 2771 303 (ABANKA d.d.)
BIC koda: ABANSI2X
Koda namena: OTHR
Namen: Donacija ZA KINO UDARNIK
Sklic: SI00 – 2016

PayPal

Donacija za razvoj in obstoj kina Udarnik

Select Payment Method

Loading ...

Personal Info

Donation Total: 15,00€

V kolikor bi želeli potrdilo o donaciji prejeti na dom, vas prosimo, da nam po e-pošti na info@udarnik.eu sporočite svoje podatke in vam bomo potrdilo poslali po pošti.


 

 • 38.100 €
  LETNIH STROŠKOV
 • 25.000 €
  UKINJENIH SREDSTEV
 • 30.000 €
  DOLGA

 

Udarnik je v lanskem letu po že enajstih mesecih delovanja in kljub temu, da je bil izbran na razpisu za dvoletno financiranje 2014-2015, ostal brez 25.000 € programskih sredstev mariborske občine. Komisija je v strokovno sporni in neutemeljeni odločitvi za nazaj vzela sredstva za že izveden program in tako naš zavod pustila z dolgovi v višini 30.000€ tisočakov za lansko leto. Iščemo vsa pravna sredstva, da zadevo razrešimo, a nastali dolgovi nas vseeno zavirajo pri delovanju in hromijo našo dejavnost. Dolgovi so pretežno do javnih podjetij: D.S.U., ki je lastnik dvorane, Plinarne Maribor in mariborske občine. Znašli smo se torej v nesmiselni situaciji, ko nam občina ne izplača sredstev, hkrati pa javna podjetja od nas terjajo dolgove. Perspektiva kina Udarnik je v kulturno in predvsem filmsko podhranjenem mestu, drugem največjem v Sloveniji, ki je nekdanja evropska prestolnica kulture, ogromna.

773754_921849184572164_8814014203395308203_o 


Dokazali smo, da ob primernih sredstvih in pogojih dela lahko dosežemo tudi do 20 odstotkov meščanov (v letu 2012 smo beležili 20.000 obiskovalcev), kar je primerljivo s številkami zelo uspešnega ljubljanskega Kinodvora in vodilne državne filmske institucije Slovenske Kinoteke. Takšno ustvarjalno mešanje različnih publik in ustvarjalcev mesto nujno potrebuje in bi lahko prispevalo k novi perspektivi v luči kreativnih industrij, kulturnega turizma in znanstveno-umetniškega razvoja v smeri sodobne in samozavestne prestolnice. Za kaj takšnega je potrebno široko partnerstvo med ustvarjalci, gospodarstvom in Mariborčani, zato vas prosimo, da se nam priključite in skupaj z nami pomagate vzpostaviti institucijo, na katero bomo vsi ponosni.

416134_211083038982119_1424262263_oLETNI STROŠKI KINA UDARNIK

 • 15.600 €
  NAJEM DVORANE
 • 8.400 €
  NAJEM LOKALA
 • 5.700 €
  ELEKTRIKA
 • 8.400 €
  OGREVANJE

 

V petih letih smo sprevideli, da dolgoročni obstoj kina nima več smisla vezati na javne razpise, zato smo se v novi petletki odločili bolj usmeriti v iskanje zasebnih sredstev. Podjetja in posameznike, ki podpirajo našo dejavnost in v kinu vidijo priložnost za lastno promocijo, dejavnosti in kulturno rast, želimo pritegniti, da skupaj poskrbimo za mestni kino, ki si ga mesto vsekakor zasluži, a mestna politika in birokracija tega ne želi sprevideti. Prepričani smo, da lahko meščani sami poskrbimo za svoj mestni kino in civilni center umetnosti, ki bi skrbel za kultiviranje, izobraževanje in nove priložnosti za Mariborčane. A za kaj takšnega so nujno potrebne infrastrukturne investicije v dotrajano in tehnično zastarelo kinodvorano.

udarnik light - boštjan lah 


Prva nujna investicija bi bil nakup mobilnega digitalnega projektorja, ki bi ga lahko uporabljali tako v dvorani, kot na letnih kinih in gostovanjih v drugih krajih, kot so Ruše, Pesnica, Piramida. Dvorana je potrebna tudi nujne prenove, ki bi znova vzpostavila urejeno notranjost, primerno platno, posodobljeno električno napeljavo, sodobno ozvočenje in novo izolacijo. Konec koncev pa bi bil najboljši korak pred vsem tem in za možnost pridobitve infrastrukturnih sredstev nakup ali dolgoročni najem dvorane, ki bi zagotovila njeno kontinuirano delovanje.

jimi tenor, otvoritev Evropske prestolnice kulture 2012, 13. januar, (foto Žan Lebe, Grega Tanacek)2Udarnik 2010-2015

 • 1535
  ARTKINO PROJEKCIJ
 • 89
  KINOTEČNIH PROJEKCIJ
 • 184
  SLOVENSKIH FILMOV
 • 215
  DOKUMENTARCEV
 • 169
  OTROŠKIH PROJEKCIJ
 • 200
  GOSTOVANJ FESTIVALOV
 • 172
  glasbenih dogodkov
 • 94
  izobraževalnih dogodkov

Skupna višina javnih sredstev v petih letih: 244.368 € *

*za primerjavo: ljubljanski Kinodvor prejme s strani Mestne občine Ljubljana neposredno na letni ravni cca. 480.000EURNAČRTI ZA LETO 2016

Kino Udarnik se bo letos zaradi pomanjkanja opreme za digitalizacijo usmeril v kino na prostem, in sicer na Piramidi, v Rušah in morebiti še kje, ter na pogovore o filmu s filmskimi delavci, ustvarjalci in teoretiki. Tako nadaljujemo s širjenjem umetnosti gibljivih slik v mestu in okolici, hkrati pa spodbujamo debato o filmu, kinu in temah, ki jih prinašata. V ospredju bo slovenski film v okviru retrospektive Ekstremno slovensko, filmi posameznih subkultur, kot so snowborderska, skejterska in hiphoperska ter festivali: Festival gejevskega in lezbičnega filma, otroški filmski festival Mali slon in drugi. Ob filmskem in pogovornem programu nadaljujemo tudi z glasbenimi dogodki, v okviru katerih bomo predstavljali aktualno lokalno, nacionalno in regionalno glasbeno ponudbo s poudarkom na elektronski glasbi, hip hopu, rocku in glasbah sveta.

Letos bomo nadaljevali s serijo slovenskih filmskih premier, projekcij in pogovorjev z avtorji Ekstremno slovensko. Lani smo v njenem okviru prikazali filmske klasike Cvetje v jeseni in Ne joči Peter, izbor študentskih filmov AGRFT in premiero filma Zgodbe iz sekreta s predstavitvijo avtorjev. V načrtu je predstavitev nove slovenske produkcije, vključno z nagrajenci Festivala slovenskega filma, predvsem na projekcijah na prostem: Dom, Idila, Fronte Kurdistana itd. Program bo znova dopolnjen tudi s predstavitvijo študentske produkcije in slovenskih klasik. Do poletnih mesecev bo program Ekstremno slovensko sestavljala serija mesečnih pogovorov z vidnimi filmskimi ustvarjalci. V Udarnik Cafe bomo na pogovor z obiskovalci povabili igralce, režiserje, scenariste in druge, na primer: Nataša Barbara Gračner, Metod Pevec, Jurij Drevenšek, Erik Valenčič in druge. Tema bo film, kinematografija, Udarnik, umetnost nasploh in družbene teme, ki jih odpira.
Udarnikova projekcijska soba je najstarejša v mestu in je filme prikazovala skoraj osem desetletij. A lani smo jo morali dokončno zapreti, saj filmi na 35milimetrskem traku niso več dosegljivi. Stalni prebivalec sobe in sopotnik Udarnika je bil več kot 40 let legendarni kinooperater Franček, ki je kljub upokojitvi delal tudi z našo ekipo. Res je živel s filmom in za film in tudi usposobil udarniške projektorje in sobo za ponovno predvajanje, ko smo dvorano obudili leta 2010. Njemu, bogati zgodovini kina Udarnik in izginjajočemu 35milimetrskemu traku v spomin bomo v sodelovanju z Muzejem narodne osvoboditve projekcijsko kabino preuredili v muzejsko sobo, v kateri si bo mogoče ogledati, kako se je zdaj že lahko rečemo »nekoč« predvajalo filme.
Zavod Udarnik bo letos pripravil tudi simpozij o prihodnosti kina Udarnik, zadnje preostale kinodvorane v središču Maribora. Sprožiti želimo prepotrebno in nujno debato o tem, kako naprej z mestnim kino, kako ga preoblikovati v civilni center umetnosti in ga družno s kulturnimi in izobraževalnimi institucijami obnoviti in nadgraditi v sodobno kulturno in produkcijsko središče. Na njem bodo strokovnjaki z različnih področij (film, zgodovina, arhitektura, mediji, trajnostni razvoj, civilna družba, urbanizem) spregovorili o vlogi in razvoju kina Udarnik v preteklosti s perspektivo in pogledom na prihodnost. Potenciali kina kot civilno-umetniškega središča in produkcijske platforme so po našem mnenju ogromni, potrebno jih je najti, povezati in začeti razvijati, saj lahko pozitivne učinke od tega čuti širok krog deležnikov – kulturna publika, gospodarstvo, turizem, univerza, srednje in osnovne šole, ustvarjalci in umetniki, nevladne organizacije in druge kulturne institucije.

PODPRI UDARNIK

V prvi akciji zbiramo za vklop elektrike, kar bi nam omogočilo ponovno obratovanje. Če bomo uspešni, bomo v soboto 20. 2. nagrajeni z odličnim benefit glasbenim večerom v Udarniku, za katerega bodo poskrbeli: Drexler, član movementa Heavy Session iz Berlina, A Skitzo a.k.a. Ahmaad in Dj Splinta.

NAKAZILO NA TRR

Prejemnik: USTANOVA FUNDACIJA SONDA
Ulica: Gregorčičeva 56
Kraj: 2000 Maribor
TRR: SI56 0510 0801 2771 303 (ABANKA d.d.)
BIC koda: ABANSI2X
Koda namena: OTHR
Namen: Donacija ZA KINO UDARNIK
Sklic: SI00 – 2016

PayPal

Donacija za razvoj in obstoj kina Udarnik

Select Payment Method

Loading ...

Personal Info

Donation Total: 15,00€

V kolikor bi želeli potrdilo o donaciji prejeti na dom, vas prosimo, da nam po e-pošti na info@udarnik.eu sporočite svoje podatke in vam bomo potrdilo poslali po pošti.